Tunnista tuhoisat rakkausaddiktion merkit!

Rakastumisen huumassa arki ja muu elämä unohtuu hetkeksi. Rakkaus muuttuu addiktioksi, kun siitä tulee pakkomielle ja oma identiteetti katoaa.

Rakkausaddikti rakastaa olla rakastunut. Hän unohtaa identiteettinsä ja hukkaa itsensä suhteeseen, ja rakkaussuhteesta tulee kaikki kaikessa. Harrastukset, perhe, ystävät ja muut ennen tärkeät asiat saavat mennä. Hän tulee riippuvaiseksi toisesta ihmisestä, omaksuu tämän mielipiteet, arvot ja ajatukset. Hänestä tulee toisen kopio ja varjo.

Rakkausaddikti uskoo, ettei ole elämää ilman hänen palavan rakkautensa kohdetta. Rakkausaddiktin tunnistaa Yourtango.comin suhdevalmentaja Eris Huemerin mukaan näistä merkeistä.

Rakkausaddiktin tunnistaa tästä:

- Pelkää olla yksin

- Sietää henkistä tai fyysistä hyväksikäyttöä

- Roikkuu ihmisissä, eikä osaa päästää irti

- Rakastuu järjettömän nopeasti ja palavasti yhä uudelleen ja uudelleen

- Huolehtii muista ihmisistä saamatta itse vastakaikua

- Pelkää olla itsenäinen

- Ei osaa vetää rajoja seksielämässään

- Varoo sanojaan ja tekojaan kumppaninsa seurassa

- On huolissaan kaikkien toistenkin puolesta ja kantaa toisten murheita

- Suostuu aina toisten ihmisten suunnitelmiin, ei osaa pitää omaa päätään

Riippuvainen ei tajua olevansa epäterveellisessä ihmissuhteessa. Riippuvaisen kaikki aika menee kumppanista huolehtimiseen, kumppanin auttamiseen ja palvelemiseen. Rakkausriippuvainen unohtaa omat tarpeensa ja hänen omanarvontuntonsa on heikentynyt. Itsetunto on kateissa, eikä hän tunnista enää omia tarpeitaan. Rakkausaddikti etsii tarpeilleen tyydytystä itsensä ulkopuolelta, toisista ihmisistä.

Jos suhde päättyy, rakkausaddikti kokee itsensä riittämättömäksi ja arvottomaksi. Hän tuntee itsensä aina jätetyksi osapuoleksi ja vetäytyy vastuusta. Hän tuntee suunnatonta katkeruutta toista osapuolta kohtaan, ja yrittää manipuloida tätä palaamaan yhteen kanssaan. Rakkausaddikti tarvitsee rebound-suhteen tai jotakin turruttamaan kipua. Tosiasiassa rakkausaddikti on rakastanut koko ajan mielikuvaa siitä, millainen haluaisi toisen ihmisen olevan ja on käyttänyt suunnattomasti aikaa tehdäkseen suhteesta mielikuvansa mukaisen. Hän ei suostu katsomaan totuutta silmiin ja myöntämään tosiasioita.

Kuulostaako tutulta? Ei huolta, Huemerin mukaan suurin osa ihmisistä käyttäytyy joskus näin. Pääasia on tunnistaa omat käytösmallit ja muuttaa niitä. Huemer kehottaakin kaikki muistamaan terveen itserakkauden, itsemääräämisvallan ja eriyttämään oman persoonan toisesta ihmisestä. Sanonnassa ”ensin on opittava rakastamaan itseään ennen kuin voi rakastaa ketään muuta” on perää.

MTV3/Helmi

Lähde: Yourtango.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat