Tunnista kodin sähkösyöpöt – älä maksa turhasta!

Kun lämmityskausi on hiljalleen alkamassa, on hyvä suunnata katse sähkönkäyttöön kotona – pienillä asioilla voi olla yllättävän suuri vaikutus.

Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on tärkeää ennen lämmityskauden alkua, jotta kallista energiaa ei turhaan tuhlata. Sähkölaskua voi pienentää myös monien muiden keinojen avulla, jotka tuovat tuntuvampaa säästöä kuin heti arvaisikaan – esimerkiksi poistamalla sähkölaitteiden laturit seinästä silloin, kun ne eivät ole käytössä, saatat säästää jopa kymmenen prosenttia enemmän energiaa.

Paljasta oman kotisi sähkösyöpöt!

Sähkömittarin käyttäminen voi tuoda mielenkiintoista ja yllättävää lisätietoa omista sähkönkäyttötottumuksista. Erilaisia mittareita voi kysyä omalta sähköyhtiöltä tai niitä valmistavilta yrityksiltä.

Pois turha kulutus

Jääkö tietokoneen laturi seinään yksinään tai onko sähköhammasharjan teline jatkuvasti kiinni pistorasiassa? Laitteet kuluttavat sähköä myös silloin, kun ne eivät ole käytössä.

Älä pidä laitteita turhaan valmiustilassa ja poista johdot pistorasioista mahdollisuuksien mukaan. Tämä lisää myös paloturvallisuutta.

Muista myös madaltaa huoneiden sisälämpötilaa.

Ole järkevä

Älä pyöritä turhaa pyykkiä koneessa ja käytä mahdollisuuksien mukaan kevyempiä pesuohjelmia. Muista kuitenkin, että pyykkikoneellekin tekee hyvää pestä välillä korkeammilla pesulämpötiloilla, sillä se pitää konetta puhtaana. Käytä omaa harkintakykyäsi ja valitse kodinkoneet, jotka ovat mahdollisimman energiatehokkaita.

Mieti myös milloin koneiden käyttö on sähkölaskun kannalta järkevää. Voisiko esimerkiksi pesukoneet laittaa pyörimään vasta, kun edullisempi yösähkö kytkeytyy päälle?

Turhat valot pois

Miksi valaiset tyhjiä huoneita? Opettele sammuttamaan valot kun poistut huoneesta. Jatkuva valojen räpsyttelykään ei ole hyvästä, sillä se voi päinvastoin vain lisätä kulutusta.

Kodin valaistuksen kehitys on mennyt aimo harppauksin eteenpäin ja uutuuksiin kannattaa tutustua. Esimerkiksi erilaiset liikkeentunnistimien avulla toimivat valaisinvaihtoehdot ovat harkitsemisen arvoinen hankinta.

Huolehdi huollosta

Pakastin kuluttaa vähemmän, kun sen sulattaa säännöllisin väliajoin. Tämä on tuttua. Mutta myös muut sähkölaitteet on syytä huoltaa säännöllisesti ja esimerkiksi ympärille kerääntyvä pöly voi olla sekä vaarallinen että kallis: laite voi kuluttaa enemmän sähköä, jos se on ympäröity lialla ja pölyllä. Lisäksi se on paloturvallisuusriski.

Myös vialliset ja vanhentuneet laitteet saattavat kuluttaa huomattavan määrän energiaa.

Kilpailuta sähkösopimuksesi

Kuten muut sopimukset, myös sähkösopimus on syytä kilpailuttaa säännöllisin väliajoin. Näin et maksa turhasta ja pidät sähkösopimuksesi ajan tasalla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja