Tunnettujen suomalaisten viihdeohjelmien käsikirjoittaja Janne Sarja lähti aikoinaan hakemaan oppia Chicagosta: "Sinne meni asuntolainan käsirahat"

Tällainen oli Janne Sarjan ensimmäinen käsikirjoitustyö 1:15
Katso videolta, mikä oli Janne Sarjan ensimmäinen kirjoitustyö, ja mitä hän tekisi sen osalta nyt toisin.

Tämä on tämä - ja Pitääkö olla huolissaan? -ohjelmien käsikirjoittaja Janne Sarja kokee komedian kirjoittamisessa vahvuudekseen erilaisten näkökulmien etsimisen ja nopeuden. Hyvän draamakäsikirjoittajan täytyy hänen mukaansa pitää ihmisten kärsimyksestä. 

Käsikirjoittaja-kirjailija Janne Sarja on uuden, täysin suomalaisen Tämä on tämä -viihdepaneelishow’n ja -formaatin takana. Ajatus lähti liikkeelle ohjelman nimestä. 

– Kun itse miettii jotakin ja yrittää saada päähänsä, mikä jokin on. Naputtaa pöytää ja sana on kielen päällä, että tämä on tämä. Näin amerikkalaisessa viihdelehdessä lasten julkkispiirustuksia, joista melkein tunnisti henkilöt. Aloin miettiä, mitä olisi tällaisia samantyylisiä, ilmiselviä asioita, joissa olisi ajatus, että melkein tiedän tämän, Sarja kertoi MTV Uutisille. 

Sarja on ollut käsikirjoittamassa muitakin viihdeohjelmia, kuten Pitääkö olla huolissaan?, Kingi, Stadi vs. Lande, Kuutamolla ja Modernit miehet

Sarjan tie käsikirjoittajaksi ei ole mitenkään kovin suoraviivainen. Hän valmistui yliopistosta alun perin ekonomistiksi, jonka koulutus oli pääosin viisi vuotta matematiikan laskemista. Hän tajusi kuitenkin jo opintojensa aikana, ettei kyseinen ala ole hänen juttunsa.

– Halusin ennemmin kirjoittaa ja aloin kirjoittaa yksittäisiä talousjuttuja Keskisuomalaiseen. Jotenkin päädyin tekemään hommia myös copywriterina. Mutta mietin, ettei tämäkään ole aivan sitä, vaan haluan kirjoittaa jotakin hauskaa. 

Googlattuaan englanniksi ”miten kirjoittaa komediaa” Sarja päätyi chicagolaisen, kolme kuukautta kestävän komediankirjoituskurssin sivuille. Kurssia luotsasi Saturday Night Live  -viihdeohjelman käsikirjoittaja. 

– Maksoin ison summan päästäkseni sinne. Se ei ollut mielestäni kovin kaksinen, mutta sinne meni asuntolainan käsirahat, Sarja naurahti. 

Kurssilta kotiuduttuaan Sarja kuitenkin päätyi mukaan Pitääkö olla huolissaan? -ohjelmaan. Ohjelman juontaja Jenni Pääskysaari ja panelisti kirjailija Tuomas Kyrö olivat ehdottaneet häntä tiimiin. 

Viihdeohjelman käsikirjoittajan täytyy olla ennen kaikkea nopea

Komedia on Sarjan mielestä mielenkiintolaji: kun on kiinnostunut asioista, niitä oppii tekemään. 

– On minulla toki myös sellainen onni käynyt, että olen saanut olla hyvin korkea-arvoisessa opissa Pitääkö olla huolissaan? -ohjelman myötä. Väkisinkin jää jotakin omaan taskuun, kun kuuntelee Pääskysaaren, Hotakaisen (Kari),  Nousiaisen (Miika) ja Kyrön horinoita 6–7 vuotta, Sarja naureskeli. 

Vaikka Sarja käsikirjoittaa komediaa, hän ei ajattele olevansa mikään vitsinkirjoittaja. Hänen vahvuutensa on erilaisten näkökulmien etsimisessä ja nopeudessa. 

Katso alta tunnelmia Tämä on tämä -ohjelmasta!

Tällainen olisi ollut Kiti Kokkosen seuraava Putous-hahmo 1:49
Kiti Kokkonen kertoo Tämä on tämä -ohjelmassa, millainen hänen seuraava Putous-hahmonsa olisi voinut olla.

– Tv-tuotannot tehdään kuitenkin aika nopeasti. Viihdeohjelmien käsiksiä ei hillota vuosikaupalla, vaan ne täytyy saada nopeasti ulos. 

Sarjaa kiehtoo komediassa tietysti nauraminen: se joko tulee tai ei tule.

– Draamassa voi selittää mustan valkoiseksi, että tässä muuten otettiin kantaa myös tähän. Mutta nauru on naurua. Jos ei naurata, niin sitten ei naurata. 

Draaman tekijä on kiinnostunut mielikuvitusihmisten kärsimyksestä

Hyvällä käsikirjoittajalla on Sarjan mukaan yleinen kiinnostus maailmaa ja sen tapahtumia kohtaan. 

– Ja jos ajattelee draamaa, niin mielenkiinto kiusata fiktiivisiä henkilöitä. Kaikki draama on sitä, että joudutaan jonkinlaiseen pulaan. Täytyy olla kiinnostunut mielikuvitusihmisten kärsimyksen lisäämisestä ja kenties lopussa siitä vapauttamisesta. 

Sarjan työpäivät eivät ole kuitenkaan mitenkään kovin jännittäviä. 

– Kirjoitan kopissa tai yritän vältellä kirjoittamista. Surffaan netissä ja yritän esittää, että se on taustatyön tekemistä, Sarja vitsaili. 

Miika Nousiainen kertoi Pitääkö olla huolissaan? -ohjelmassa hauskan sekaannuksen, joka hänelle on sattunut.

Miika Nousianen sekoitettiin Pekka Haavistoon 0:59
Miika Nousiainen on sekoitettu joskus Pekka Haavistoon.

Netissä surffaillessa voi päätyö Sarjan kotisivuille, jotka ovat komediaa jo itsessään: sivusto näyttää aikojen alussa kyhätyltä ja vaikealukuiselta, kävijälaskuri ei oikeasti edes toimi ja musiikin pois laittamisesta ilmestyy ruutuun humoristinen viesti ”loppuispa sodat yhtä helposti”. Ajatus sivuston taustalla juontaa juurensa 90-luvun Mikrobitti-lehteen. 

– Siinä oli ohjeita aivan hirveiden nettisivujen tekemiseen, ja ajattelin, että teen sellaiset. Ne ovat vitsi. Kun laitoin sivut julki, niin joku oli postannut niistä Facebookiin, ja valtavan kävijämäärän seurauksena koko sivusto kaatui. Jouduin vaihtamaan web-hotellin tilauksen isompaan. Kannattaisi varmaan olla ammattimaisemmat sivut, mutta ne nyt on kerran tehty, Sarja pohti. 

Sarja julkaisi ensimmäisen kirjansa Läpimurtoteos vuonna 2020 ja toisen vuoden 2023 syyskuussa. Rakkaudella Jami on Sarjan ensimmäinen romaani, sillä ensimmäinen kirja on kokoelma lyhyistä ja koomisista jutuista. Kirjasta on oltu kiinnostuneita tekemään myös näytelmä. 

Katso videolta, mikä oli Janne Sarjan ensimmäinen kirjoitustyö, ja mitä hän tekisi sen osalta nyt toisin.

Tämä on tämä katsottavissa MTV3-kanavalla lauantaisin klo 21 ja MTV Katsomossa 23. syyskuuta alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat