Aku Sipola sai kipinän näyttelijän ammattiin perhetuttunsa ehdotuksesta: "Olin tosi ujo ja ihmettelin, mitä hän puhuu"

Näyttelijä Aku Sipola kertoo, mitä oppi Putouksessa viime kaudella 0:52
Näyttelijä Aku Sipola kertoi, mitä hän oppi viime Putous-kaudella ohjelman pressitilaisuudessa 12.12.2022.

Viime Putous-kaudella Hannu Gandhi- hahmollaan sketsihahmokisassa hopeasijalle yltänyt Aku Sipola ei vielä vuosia sitten osannut edes haaveilla näyttelijän urasta. Nyt hänet nähdään jo toistamiseen Putouksessa tammikuussa 2023.  

Vuosia sitten näyttelijä Aku Sipola, 33, kuskasi työkseen pakettiautolla mattoja ympäri Etelä-Suomea. Nuorukainen oli jättänyt lukion kesken ja muuttanut Oulusta Vantaalle.

Kerran pakettiauton ratissa istuessaan Sipola alkoi pohtia, onko mattojen kuskaaminen sitä, mitä hän haluaa tulevaisuudessakin tehdä. Yhtäkkiä mieleen juolahti näyttelijänä työskentelevän perhetutun muutama vuosi sitten ilmoille heittämä ehdotus, jonka mukaan Sipolankin kannattaisi kokeilla näyttelemistä.

– Olin tosi ujo, ja mietin silloin, että mitä hän oikein puhuu, hän muistelee.

Mies kuitenkin haki ja pääsi opiskelemaan alaa Lahden kansanopistoon. Sittemmin hän jatkoi opintojaan Tampereen yliopistossa ja on tähän päivään mennessä tähdittänyt muun muassa Sunnuntailounas-, Uusi päivä- ja Salatut elämät -ohjelmia.

Keväällä 2022 hän esiintyi Putouksen 14. tuotantokauden näyttelijänä sijoittuen sketsihahmokilpailussa hopeasijalle.

Miten viime kauden hahmo Hannu Gandhi?

Sipola valloitti Putous-katsojien sydämet Hannu Gandhi -sketsihahmollaan. Näyttelijä kertoo, että ajatus elämänviisauksia sutkauttelevasta henkisen hyvinvoinnin valmentajasta syntyi viime kesänä koekuvausnauhaa kuvatessa.

– Minulla ei ollut mitään käsitystä, mitä tekisin. Nauhalle piti tehdä hahmo, itsensä esittely ja imitaatiot. Laitoin vaan kameran pyörimään, näyttelijä muistelee.

Sipola kertoo, että hän oli jo valmiiksi myöhässä koekuvausnauhan kanssa. Vähiin käyvä aika ahdisti.

– Päätin, että nyt minä vain teen, tuli mitä tuli. Aloin improamaan jotain tyyppiä. Se puhui alun perin Oulun murretta, hän jatkaa.

Tekeillään ollut hahmo meni saman tien henkisen valmentajan raameihin.

– Koko idea tuli siitä, kun selaa TikTokia, Instagramia tai YouTubea, niin siellä on kaikenlaisia henkisiä valmentajia, joilla on valtava määrä seuraajia. Ne alkoivat tulemaan omaan syötteeseen, ja varmaan se jäi jonnekin alitajuntaan, hän toteaa.

Sipola kertoo, että ennen Putous-kauden alkua sketsihahmokilpailu tuntui näyttelijän näkövinkkelistä pieneltä osalta ohjelmaa. Kilpailu tuntui kuitenkin olevan aikaisemmilla Putous-kausilla mukana olleiden näyttelijöiden puheenaiheena usein.

– Mutta mitä pidemmälle kausi eteni, niin sitä enemmän tosissaan sen alkoi ottamaan, hän sanoo.

– Oli mielenkiintoista, että se muuttuu omassa päässä aidosti todeksi ja kilpailuksi jossain määrin, hän jatkaa.

"Mitä vanhemmaksi tässä on tullut, on alkanut suhtautumaan elämään ja itseensä vähän kevyemmin"

Putouksella on ollut positiivinen vaikutus Sipolan uraan. Näyttelijän viestikansioon on muun muassa tipahdellut kutsuja erilaisiin koekuvauksiin.

– Se on tottakai kivaa, kun oman alan töitä tarjotaan, ja Putous on iso mahdollistaja siinä, hän sanoo.

Sipola kertoo olevansa erityisen ylpeä siitä, että hän onnistui heittäytymään Putous-kauden aikana mitä erilaisimpiin haasteisiin. Hän sanoo kokeneensa aikaisemmin, ettei ole näyttelijänä komediallisesti orientoitunut.

– Oli itselleni tosi positiivinen oivallus, että voi laajentaa tätä omaa skaalaa, mitä voi tehdä, hän sanoo.

Näyttelijä tunnustaa, että on aikaisemmin kokenut heittäytymisen todella vaikeaksi. Hän kertoo, ettei ole aikaisemmin pystynyt esimerkiksi improvisoimaan, koska on ottanut itsensä niin vakavasti. Virheet ovat tuntuneet maailmanlopulta.

– Mitä vanhemmaksi tässä on tullut, on alkanut suhtautumaan elämään ja itseensä vähän kevyemmin. Tuntuu, että aikaisemmin on ollut niin puristuksissa. Putous on ensimmäinen paikka, jossa on tuntunut, että pääsee päästämään irti aikaisemmista käsityksistä siitä, kuka on ja minkälainen näyttelijä on.

Haastattelu on tehty viime keväänä Putous-kauden jälkeen.

Putous 21. tammikuuta alkaen MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla!

Lue myös:

    Uusimmat