Tunnetko teen yllättävät terveysvaikutukset?

Tee on tutkitusti ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille suotuisa juoma monella tapaa. Asiantuntija kertoo, miksi kahvin vaihtaminen teehen kannattaa.

Toisin kuin kahvista, teenjuonnista ei tarvitse potea huonoa omatuntoa. Teessä ei nimittäin ole haittavaikutuksia; ainoana poikkeuksena musta vahva tee, josta voi aiheutua kahvin tavoin närästystä.

Teenjuonnin positiivisten vaikutusten lista on sitäkin mittavampi. Teen Ystävän ry:n perustaja ja puheenjohtaja Pirkko Arstila nimeää teen sieluksi L-teaniini-nimisen aminohapon. L-teaniinin ansiosta teessä on itse asiassa enemmän kofeiinia kuin kahvissa.

− Kofeiinimäärään vaikuttaa lehtien koko, poiminta-aika, maaperä sekä tapa, miten ne on käsitelty. Eniten L-teaniinia on vihreissä lehdissä, Arstila kertoo.

L-teaniinin johdosta kofeiinin imeytyminen kehoon hidastuu, ja täten sen vaikutus ilmenee viiveellä. Tunti kuuman kupin jälkeen teenjuoja voi tuntea itsensä hyvin virkeäksi. Jos teetä juo tasaisesti päivän mittaan, vireystila säilyy.

− L-teaniini vaikuttaa suoraan aivoihin ja lisää mielihyvää. Tästä tulee käsite, kun britit sanovat "ota kuppi teetä ja rauhoitu". Tee virkistää ja samalla rauhoittaa, kylmällä lämmittää ja kuumalla viilentää, Arstila summaa.

Pitkä lista terveysvaikutuksia

Teen suotuisa vaikutus ei jää tähän. L-teaniini lisää tutkitusti kehon alfa- eli mielihyväaaltoja ja täten poistaa ahdistusta ja vähentää stressiä. Tee myös terävöittää ajatuksia ja tehostaa oppimista ja keskittymiskykyä.

Flunssa-aikana hyvä uutinen on se, että tee sisältää kasvikunnan tehokkaimpia antioksidantteja ja täten lisää ihmisen vastustuskykyä. Ulkoisista vaikutuksista voi mainita muun muassa hengityksen raikastumisen ja ihon kiinteytymisen.

− Lisäksi tee ehkäisee muun muassa sydän- ja verisuonitauteja, paksusuolensyöpää, mahalaukun sairauksia, niveltulehduksia, hampaiden kariesta ja melanoomaa, hoitaa limakalvoja, vatsakalvoa ja verisuonten seinämiä sekä alentaa kolesterolia.

− Tee on myös laihduttajan juoma, sillä se siirtää nälkää, lisää aineenvaihduntaa ja täten polttaa rasvaa, Arstila kertoo ja lisää, että kaikista vaikutuksista on olemassa tutkimustietoa.

Lääkäreiden pitäisi määrätä teetä!

Kiinalaisten teetietämys perustuu tuhansien vuosien käyttökokemukseen. Eniten tutkittu teelaatu on vihreä tee, josta paljastuu jatkuvasti uusia terveysvaikutuksia.

Tämän tietämyksen nojalla Arstila soisi lääkäreiden kiinnittävän aiheeseen huomiota.

− Jos he kerran määräävät potilaille liikuntaa ja terveempiä elintapoja, niin miksi eivät myös teetä? En ole kuullut, että kukaan olisi allerginen teelle, eikä teenjuonnissa ole ikärajaa.

− Teetä pitää kuitenkin juoda säännöllisesti ja paljon, jotta sillä on vaikutusta, Arstila lisää.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja