Tummuneet tapetit ja kynnenjälkiä parketissa – kuka korvaa?

Elämä jättää jälkensä vuokra-asuntoon. Vuokranantaja ja vuokralainen saattavat kuitenkin olla eri mieltä siitä, kuka korvaa lommot ja naarmut.

Lain mukaan vuokralaisen on hoidettava asuntoa huolellisesti, mutta tavanomaisesta kulumisesta johtuvat haitat voivat toisinaan aiheuttaa päänvaivaa asunnosta ulosmuutettaessa. Tavanomaisella kulumisella tarkoitetaan esimerkiksi asunnon pintojen, kuten seinien tai lattian, ikääntymistä.

Edellämainitun kulumisen aiheuttamia muutoksia ei vuokralaisen tarvitse korvata, sillä asumisesta jää luonnollisesti jälkiä asuntoon. Näin ollen vuokranantaja ei voi edellyttää, että asunto olisi prikulleen samassa kunnossa kuin asukkaan sinne muuttaessa. Epäselvissä tilanteissa kannattaa muistaa Isännöintiliiton antamat ohjeistukset vuokra-asunnon kulumista koskien.

Tavaonomainen kuluminen

Tapetit tummuvat sohvan yläpuolelta, taulujen alle jää vaaleampi läikkä, vanha kodinkone rikkoutuu oikeasta käytöstä huolimatta ja lattia on erisävyinen kirjahyllyn alla. Muun muassa nämä ovat tavanomaista kulumista, joita vuokralainen ei ole velvollinen korjaamaan. Vuokranantaja maksaa, ellei ole toisin sovittu.

Vuokralainen maksaa vauriot

Vuokralainen korvaa, jos hänen tekonsa tai laiminlyöntinsä johtaa asunnon vaurioon. Korjauskuluja voidaan pidättää vuokravakuudesta – ja vuokralainen vastaa myös vieraidensa aiheuttamista vahingoista.

Kolhut, naarmut, sotkut, halkeamat

Vuokralaisen on korvattava, jos esimerkiksi sohvan raahaaminen naarmuttaa lattiaa, jossain pinnalla on syvä kolhu, putoava esine tekee halkeaman käsienpesualtaaseen, seinä sotketaan tai sadevesi pääsee avoimesta ikkunasta pintoja vaurioittamaan.

Ei liian järeitä asennuksia

Hyvin järeät taulujen tai kaappien kiinnitykset voivat aiheuttaa vaurioita, joita ei pidetä normaalina kulumisena. Tavalliset kiinnitysjäljet vaikkapa taulujen kiinnityskoukuista kuuluvat tavanomaiseen kulumiseen.

Vuokrasuhteen pituus vaikuttaa

Mitä lyhyempi vuokrasuhde, sitä vähemmän asunnon voi olettaa kuluvan – ja toisinpäin. Myös asukkaiden määrä, asunnon ikä ja kunto vaikuttavat.

Hoida asuntoa oikein

Vuokralaisen on hoidettava asuntoa oikein, ja pyrittävä estämään vauriot esimerkiksi laittamalla huonekalujen jalkoihin huopapalat ja eteiseen kynnysmaton. Väärät pesuaineet ja -menetelmät voivat vaurioittaa pintoja. Tämä ei ole normaalia kulumista.

Tietoa puolin ja toisin

Vuokranantajan tulee antaa ohjeet vuokralaiselle, jos jokin pinta, esimerkiksi puinen työtaso vaatii erityistä hoitoa. Vuokralaisen taas tulee ilmoittaa, jos hän havaitsee asunnossa korjattavan puutteen. Ohjeet, tiedotteet ja sopimukset on aina hyvä tehdä kirjallisena.

Katselmus alussa ja lopussa

Vuokrasuhteen alkaessa ja päättyessä asunnossa tehdään katselmus, jossa todetaan asunnon kunto ja mahdolliset viat. Katselmuksesta tehdään kirjallinen raportti.

Paula Koski / Jokakoti

Lähde: Isännöintiliitto

Kuva: Colourbox

Juttu on julkaistu alun perin 17.12.2012.

Lue myös:

    Uusimmat