Tulvat koettelevat taas Itä-Eurooppaa

Rankkasateista aiheutuvat tulvat ovat katkoneet teitä ja sähköyhteyksiä ja peittäneet alleen tuhansia hehtaareita maata keskisessä Itä-Euroopassa. Kriittisin tilanne on Koillis-Unkarissa, jonne maan hallitus julisti torstaina hätätilan Tiszajoen vyöryttyä yli äyräidensä.

Viranomaiset valmistautuivat tänään evakuoimaan lähes 60 000 ihmistä Koillis-Unkarin kylistä, joissa sadat vapaaehtoiset patosivat joen seinämiä estääkseen veden hallitsemattoman nousun uomasta. Unkarin armeija on valmiustilassa avustaakseen evakuoinnissa. Viranomaisten mukaan tulvatilanne on pahin Tiszajoen halkomassa Unkarin itäosassa 30 vuoteen. Myös useimmat läntisen Unkarin jokien pinnat ovat vaarallisen korkealla useita päiviä kestäneiden runsaiden sateiden vuoksi, ja sielläkin on ryhdytty varustautumaan pahimman varalle, sillä sadevedet eivät pääse imeytymään kuivan ja helteisen kesän kovettamaan maahan.

Ilmatieteilijät ennustavat lähipäiviksi poutaa, mikä viranomaisten mukaan saattaa helpottaa tilannetta ja estää ainakin Tonavan tulvimisen. Tonavankin pinta on noussut viime päivinä, mutta tilannetta ei kuitenkaan torstaina pidetty hälyttävänä. Unkarin pääministeri Viktor Orban perui viikonvaihteeksi suunnittelemansa vierailun Ruotsiin tulvavaaran vuoksi ja matkusti torstaina pahimmalle tulva-alueelle Koillis-Unkariin. Orbanin oli määrä tavata perjantaina Tukholmassa ruotsalainen virkaveljensä Göran Persson ja osallistua viikonvaihteessa pidettävään talousseminaariin.

Tiszajoki ja sen sivujoki Maros ovat uhitelleet Unkarissa ja sen naapurissa Romaniassa viime keväästä. Laajat viljelysalueet ovat olleet kuukausia veden peitossa ja viljelijät peräävät valtiolta korvauksia menetetystä sadosta. Myös Etelä-Unkarissa sijaitseva Szegedin kaupunki on kärsinyt tulvista koko kesän. Kaupungin rantatie oli pitkään poikki ja yksi sen tärkeimmistä turistikohteista, kylpylä leirintäalueineen jouduttiin sulkemaan veden vallatessa koko alueen.

Tulvavedet saartoivat myös Slovenian pääkaupungin Ljubljanan torstaina, eikä kaupunkiin päässyt idästä maanteitse. Noin 60 kilometriä Ljubljanasta itään sijaitsevalta Celjen alueelta katkesivat sähköt ja koulut suljettiin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat