Mainos

Tulppaanit

Tulppaanit kasvavat luonnonvaraisina kaukana Persiassa. Eurooppaan ne tulivat 1500-luvun lopulla ja Suomeen ne löysivät tiensä noin 200 vuotta sitten.

Tulppaanit ovat olleet arvossaan aina, niillä on käyty jopa pörssikauppaa. Tarina kertoo, kuinka kokonainen talo vaihtoi Hollannissa omistajaa yhden tulppaanisipulin hintana.

Tulppaaneja on olemassa kaikkiaan noin 6000 eri lajiketta, joihin kuuluu kaikenvärisiä paitsi sinisiä ja mustia kukkia. Sinisiä voi kyllä ostaa, mutta ne ovat keinotekoisesti värjättyjä. Valkoisista ja mustista puhutaan, mutta kysymyksessä ovat voimakaan tumman liilat kukat. Suomessa viljellään vuosittain noin 40 miljoona tulppaania, eikä niitä juuri tuoda tänne ulkomailta, joitain harvinaisuuksia lukuun ottamatta.

Kaikilla tulppaaneilla on oma nimi. Prinsessa Victorialla on oma tulppaaninsa, samoin kuin monella muullakin kuninkaallisella tai lähes kuninkaallisella, sillä sellaisetkin lajikkeet on olemassa kuin Abba ja President Kennedy. Suomalaisiakin nimiä joukosta löytyy, olemmehan tulppaanin kulutuksen kärkimaita. Esimerkkeinä kerrottakoon Mikkeli, Lapin Ruska ja Tampere. Nimet ovat kaikkialla maailmassa yleensä samat, joten ehkäpä joku englantilainen herra hyvinkin vie rouvalleen nipun Lapin ruskaa tai Tamperetta!

Eri lajikkeet kukkivat eri aikaan, siksi tuntuu kuin kaupassa olisi koko ajan jotain uutta tarjolla. Tiesittekö muuten, että tulppaaneja ostetaan eniten perjantaisin ja lauantaisin. Yksi erikoisimmista ja samalla ylellisimmistä lajikkeista on ranskalainen tulppaani, joka on puolimetrinen kaunotar, joka ei suostu pönköttämään maljakossa, vaan nöyrästi kaartuu kohti pöydänpintaa ja sitten sirosti nostaa kasvonsa valoa kohti.

Kuvauksissa käytetyt kotimaiset tulppaanit toimitti Huiskula Oy.

Lisätietoa kukkien hoidosta, kukkatrendeistä ja kukkaideoita www.huiskula.fi sivujen "Kukkien Ystävä" -sivuilta.

Upeat kukkakimput sitoi Kukkakauppa Living Room, Yrjönkatu 8-10, Helsinki, 09-647 664, www.livingroom.fi

(T.i.l.a. 8.2.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.