Mainos

Tulokierros etenee vähin tuloksin

Työehtosopimusneuvottelut etenivät tänään ilman merkittävää tulosta. Sekä energia- että elintarvikealan työntekijät päättivät kuitenkin jatkaa neuvotteluja ilman työtaistelu-uhkia. SAK:laisen Sähköliiton hallitus katkaisi odotetusti energia-alan työehtosopimusneuvottelut. Sopimuksettoman tilan myötä liiton jäsenet eivät mm. enää päivystä. Ylityökielto pysyy voimassa. Neuvotteluihin Energia-alan keskusliiton Finergyn kanssa palataan ensi maanantaina.

Talotekniikka-alan aamuun asti jatkunut neuvonpito eteni, mutta yksituumaisuutta sähköasentajien työehdoista ei vielä löytynyt. Sähköliitto on jo antanut varoituksen 7. maaliskuuta sähköasennusalaa uhkaavasta lakosta. Neuvotteluja jatketaan ensi tiistaina, yhä ilman sovittelijaa. Kurottavana on vielä kohtalainen rahariita kaksivuotisen sopimuksen toisen vuoden palkankorotuksista. Kiistaa on myös paikallisesta sopimisesta ja urakkapuolen teksteistä ja takuupalkoista. Energia-alalle syntyneen toimihenkilöratkaisun hylännyt Konepäällystöliitto ja Finergy totesivat torstaina kiistanaiheensa: vuorolisät ja ns. vuorojen purkamisen ja kokoamisen ehdot. Finergyn varatoimitusjohtaja Jouko Leino ei näe mahdolliseksi avata varsinaisia tes-neuvotteluja. Osapuolet selvittelevät seuraavaksi vuorotyöhön liittyviä tilastotietoja.

Elintarvikeala junnaa tekstikiistoissa

Elintarvikeala jumittui tekstikiistoihin.

Elintarvikealalla sekä työnantaja- että työntekijäpuoli pitävät toistensa tekstivaatimuksia monelta osin mahdottomina hyväksyä. Alan neuvotteluja jatketaan taas ensi maanantaina. SAK:laisen Suomen elintarviketyöläisten liiton SEL:n hallitus päätti kuitenkin olla keskeyttämättä neuvotteluja, mutta jätti ylityökiellon voimaan. SEL mm. vaatii rajoituksia ulkopuolisen työvoiman käyttöön ja sopimista siitä, millä työntekijämäärällä koneita voidaan tehtaassa pyörittää.

Elintarviketeollisuusliitto on pitänyt esityksiä puuttumisena liikkeenjohtoon. Työnantaja esittää mm. työaikajoustoja. SEL:n mukaan naisvaltaisen alan on mahdoton lapsenhoito-ongelmien vuoksi suostua epäsäännöllisiin työpäiviin.

Stora-Ensossa mietitään jatkotoimia perjantaina


Paperiteollisuudessa jatkettiin Stora-Enson ns. oppisopimuskiistan herättämiä vuorokauden työnseisauksia. Kaikki Metsä-Serlan tehtaat pysähtyivät aamusta. Lisäksi lakossa oli Fort James Suomen, entisen Nokian Paperin, paperiliittolainen väki Nokialla ja Ikaalisissa. Stora-Enson Paperiliittoon kuuluvat 22 ammattiosastoa päättävät mahdollisista jatkotoimista huomenna Helsingissä.

Valtakunnansovittelijan toimistossa haettiin ratkaisua merenkulkualan ulkomaanliikenteen ja jäänmurtajien lakonuhkiin. Illansuussa aloitettiin perjantaina uhkaavan Tampereen bussiliikenteen lakon sovittelu. Merenkulun sovittelua jatketaan taas huomenna, jäänmurtajien ensi viikon perjantaina. Molempien lakkojen on määrä alkaa 6. maaliskuuta.

Vaikka työmarkkinoilla ei siis saatu kovin näkyvää tulosta, tes-neuvottelujen hoputtamispaineet ja työnantajien toistaiseksi järkkymätön kanta työajan lyhentämisvaatimuksiin ovat herättäneet muunlaista toimeliaisuutta. Mm. toimituksiin on tullut kopiota eri alojen sopimuksista ja niiden työaikamääräyksistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.