Tulli takavarikoi Puolasta tilatun hamppuöljyn ja teki oikeuden mukaan virheen – lue perustelut

Tullin takavarikoimien huumelääkkeiden määrä on moninkertaistunut 2:19
Tullin takavarikoimien huumelääkkeiden määrä on moninkertaistunut.

Korkein hallinto-oikeus on kumonnut Tullin ja hallinto-oikeuden tekemän päätöksen hamppuöljystä, koska sitä ei luokiteltu lääkkeeksi.

Henkilö oli tilannut Puolasta Kannaway Hemp Oil CBD 1 000 mg -nimisen tuotteen, jonka Tulli takavarikoi lääkelain ja lääkevalmisteiden henkilökohtaisesta tuonnista Suomeen annetun asetuksen perusteella.

Tulli katsoi Kannaway-hamppuöljyn lääkkeeksi, koska tuotteen sisältämä kannabidioli oli Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean vahvistamassa lääkeluettelossa mainittu lääkeaine. Tulli oli myös aiemmin saanut Fimealta tiedon, että kyseistä lääkeainetta sisältävät valmisteet rinnastettiin reseptilääkkeisiin Suomessa.

Korkein hallinto-oikeus viittasi päätöksessäänlääkkeen määrittelemistä koskeviin kansallisiin säännöksiin sekä unionin tuomioistuimen oikeuskäytäntöön, että kukin tuote oli määriteltävä lääkkeeksi tapauskohtaisesti toimivaltaisen viranomaisen tekemällä valituskelpoisella päätöksellä.

KHO:n mukaan nyt kysymyksessä oleva Kannaway-hamppuöljy ei ollut lääkeluettelossa mainittu lääkeaine, eikä Tulli ollut asiassa esittänyt tai edes väittänyt, että Kannaway-hamppuöljystä tai sitä vastaavasta tuotteesta olisi tehty lääkeluokittelupäätös. Fimean lausuntoja ei ollut pidettävä tällaisena päätöksenä.

Koska Tulli oli takavarikoinut tuotteen, jota ei ollut luokiteltu lääkkeeksi, tuotteen haltuunotolle ei ollut lääkelainsäädännöstä johtuvia perusteita. Hallinto-oikeuden ja Tullin päätökset kumottiin.

Lue myös:

    Uusimmat