Tulli, rajavartijat ja sotilaat liittyivät poliisien rintamaan – vaativat työaikasäädöksen pikaista muutosta: "En keksi tähän muuta syytä kuin rahan"

2:00

Upseeriliitto ja Päällystöliitto vaativat työkomennuksen matka-ajan pikaista muuttamista työajaksi.

MTV Uutiset kertoi eilen poliisien keskuudessa puhuttaneesta muutoksesta, jonka myötä poliisien matka-aika työtehtäviin muuttuu työajasta palkattomaksi vapaa-ajaksi.

Poliisien lisäksi tulli, rajavartijat ja sotilaat vaativat Valtiovarainministeriötä korjaamaan pikaisesti tulkintaansa siitä, mikä on korvattavaa työaikaa.

Esimerkiksi viime vuoden Trumpin ja Putinin huippukokoukseen Helsinkiin kutsuttiin virka-apua ympäri Suomen, ja matkustusaika oli palkallista.

Ministeriö muutti kesken työehtosopimuskauden tulkintaa siitä, että turvaamiskomennukselle matkustus ole enää korvattavaa työaikaa. 

Liitot ovat asiasta toista mieltä ja vetoavat EU-tuomioistuimen päätökseen, jossa asia on tulkittu toisin.

– Siellähän on tapauksia, joissa on tuomittu, että tämä kaikki on työaikaa kun ollaan menossa sinne operaatioon. Työajalla tarkoitetaan mitä tahansa ajanjaksoa, jonka aikana työntekijä on työnantajan käytettävissä ja suorittaa sitten sitä tehtävää, sanoo Upseeriliiton puheenjohtaja, everstiluutnantti Ville Viita.

Liitot: Asian korjaamiseen olisi nopea keino

Upseeriliitto ihmettelee sitä, että Suomessa lakia ei tulkita samalla tavalla kuin EU-tuomioistuimessa käsitellyissä tapauksissa.

– En keksi tähän muuta syytä kuin rahan, valitettavasti, Viita sanoo.

Liitot vaativat asian korjaamista pikaisesti kesken sopimuskauden, jotta EU-puheenjohtajuuskauden turvajärjestelyt saadaan sujumaan ongelmitta.

– Lyhyimmällä tiellä olisi se, että ministeriö muuttaa tulkintaa, mikä lasketaan matkustamisessa työtehtäväksi, kertoo Jyrki Lukkarinen, Päällystöliiton puheenjohtaja.

– Se olisi tälläkin hetkellä ilman mitään sopimusmuutoksia mahdollista. 

Liittojen mukaan uuteen virkaehtosopimukseen pitäisi kirjata työkomennuksia koskeva erillinen pykälä, jossa määriteltäisin, että turvaamistehtäviin matkustaminen olisi palkallista työaikaa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja