Tulli paljasti poikkeuksellisen veropetoksen: Suomalaisen rahtilaivan kapteeni salakuljetti yli miljoona savuketta ja 1200 litraa väkevää viinaa myytäväksi

Tulli tutkii yhtä suurinta nuuskan salakuljetustapausta – pääkaupunkiseudulle yli 2 200 kiloa nuuskaa 0:36
Video: Aiemmin Tulli tutki yhtä suurinta nuuskan salakuljetustapausta, jossa pääkaupunkiseudulle tuotiin yli 2200 kiloa nuuskaa.

Tulli on tutkinut poikkeuksellista veropetosta, jossa suomalaisen rahtialuksen kapteenin epäillään tuoneen Saksasta Suomeen savukkeita ja alkoholia jälleenmyytäväksi, kertoo Tulli tiedotteessaan. 

Salakuljetuksessa on Tullin mukaan hyödynnetty laillista alustoimitusmenettelyä, minkä turvin Suomeen on tuotu 48 eri kerralla noin 230 000 euron edestä tupakka- ja alkoholituotteita. 

Kapteenin epäillään salakuljettaneen vuosien 2013 ja 2014 välillä lähes 1,1 miljoonaa savuketta ja yli 1200 litraa väkevää alkoholia. 

Miehistö ei kuluttanut lainkaan alkoholia

Laillisella alustoimitusmenettelyllä tarkoitetaan toimintatapaa, jossa tuotteita voidaan hankkia verottomasti ja tullittomasti miehistön kulutettavaksi aluksella.

Tullin tutkimassa salakuljetusepäilyssä tätä toimintatapaa on hyödynnetty järjestelmällisesti, sillä salakuljetetuista tuotteista vain 37 000 savuketta on päätynyt miehistön kulutettavaksi. Alkoholia miehistö ei ole kuluttanut lainkaan.

Tuotteet Saksassa autoon ja Suomessa myyntiin

Tullin mukaan epäilty on Saksassa lastannut salakuljetettavat tuotteet pakettiautoon, joka on ollut rahtialuksessa.

Aluksen saavuttua Suomeen epäilty on ajanut pakettiauton ulos, toimittanut salakuljetetut savukkeet ja alkoholit edelleen myytäväksi ja palannut sitten alukselle. 

Verohallinto on katsonut savukkeiden ja alkoholin laittoman myynnin olleen Suomessa niin suurta, että sitä voidaan pitää liiketoiminnan harjoittamisena.

Kapteeni edelleen vangittuna

Suomalaisen rahtialuksen virolaista kapteenia tutkittiin jo vuosina 2014 ja 2015, mutta mies ehti irtisanoa itsensä kapteenin tehtävästä ja poistua Suomesta. Vuonna 2017 hänestä tehtiin eurooppalainen pidätysmääräys ja kesäkuussa 2019 hänet otettiin kiinni Virossa, minkä jälkeen hänet luovutettiin Suomeen vastaamaan törkeästä veropetoksesta. 

Tullin esitutkinnan mukaan rahtialuksen varustamo ei ole ollut osallisena törkeässä veropetoksessa.

Tapaus on syyteharkinnassa, ja se käsitellään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Aluksen kapteeni on edelleen vangittuna. 

Lue myös:

    Uusimmat