Mainos

Tulli löysi vauvantarvikkeista vaarallisia virheitä: Leluissa tukehtumisvaara ja kuristumisriski, vaatteissa ärsyttäviä kemikaaleja ja raskasmetallia

Tulli on löytänyt vaarallisia virheitä kymmenestä prosentista Suomeen ulkomailta tuoduista vauvojen leluista. Suurin osa tutkituista tuotteista oli peräisin Kiinasta tai muualta Euroopan ulkopuolelta.

Tullin tutkimuksissa kolmesta Suomeen ulkomailta tuodusta lelusta irtosi tukehtumisvaaraa aiheuttavia pieniä osia. Lisäksi kahdessa lelussa oli kuristumisriskin aiheuttava liian pitkä naru ja yhdestä vauvan jumppalelusta hajosi osa, minkä seurauksena lapsen iho tai silmät voivat vahingoittua.

Kemiallisilta ominaisuuksiltaan kaikki lelut täyttivät määräykset, mutta neljän lelun pakkausmerkinnöissä havaittiin puutteita.

Vaatteissa ärsyttäviä yhdisteitä ja raskasmetallia

Terveydelle vaarallisia ominaisuuksia löytyi myös vauvojen vaatteista. Tarkastetuista vaatteista viidessä prosentissa oli Tullin mukaan terveysvaaran aiheuttava virhe.

Virheitä löydettiin neljästä housuparista, joiden nyörit olivat määräystenvastaisia.

Lisäksi yksissä rukkasissa oli liikaa formaldehydiä ja yhden bodyn neppareista irtosi liikaa nikkeliä. Formaldehydi on ihoa, silmiä ja hengitysteitä ärsyttävä yhdiste, jota käytetään tekstiilien valmistuksessa esimerkiksi rypistymisen estämiseksi. Nikkeli taas on raskasmetalli, joka voi aiheuttaa kosketusallergiaa.

Vauvanvaatteita tutkittiin myös aromaattisia amiinien tai kuudenarvoisen kromin osalta, mutta niitä ei löydetty tutkituista tuotteista.

Suurin osa tutkituista tuotteista Kiinasta

Tullin mukaan terveydelle vaarallisia virheitä sisältäneiden vauvanvaatteiden ja -lelujen maahantuonti tai markkinoille saattaminen kiellettiin.

Tullin mukaan suurin osa tutkituista tuotteista oli peräisin EU:n ulkopuolelta, lähinnä Kiinasta.

Vaikka vauvanvaatteista ja -leluista löydettiin terveysvaaraa aiheuttavia ominaisuuksia, Tulli muistuttaa, että tutkitut tuotteet olivat enimmäkseen turvallisia.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja