Tulli ja verot nostavat suoramyyntituotteen hintaa

EU-maiden ulkopuolelta suoramyynnin kautta ostettu tuote voi tulla asiakkaalle yllättävän kalliiksi. Tuotteeseen lisätty tullimaksu ja arvonlisävero voivat nostaa hintaa enimmillään jopa 40 prosenttia.

Tullimaksut määräytyvät tuotekohtaisesti. Esimerkiksi vaatteista tulli on noin 13 prosenttia tuotteen ostohinnasta ja toimituskustannuksista. Arvonlisävero on yleisesti 22 prosenttia. Kirjoille se on 8 ja elintarvikkeille 17 prosenttia tuotteen hinnasta. Suoramyynti ulkomailta on kasvanut maassamme erityisesti Internet-kaupan vuoksi. Taloustutkimuksen viime marraskuussa tekemän kyselyn mukaan noin 250000 suomalaista on ostanut tuotteita tai palveluja Internetin välityksellä. Yli miljoona suomalaista on erittäin tai melko kiinnostunut verkkokaupasta. Suoramyyntiä ovat kasvattaneet myös ulkomaiset yritykset, jotka markkinoivat tuotteitaan esittelylehtisten avulla suoraan kuluttajille.

Lunastus tullikamarista

Suoramyynnin kautta tilataan eniten kirjoja, CD-levyjä ja tietokonepelejä. Tuotteet toimitetaan asiakkaille postin välityksellä. Asiakas voi lunastaa EU-maiden ulkopuolelta tilaamansa tuotteen kotipaikkakuntansa tullikamarista maksamalla sinne tullimaksun ja arvonlisäveron. EU-maiden sisäkaupassa tuotteet liikkuvat vapaasti ja ne kuljetetaan suoraan asiakkaan kotiosoitteeseen. Pakettien sisällön kontrolli tullissa on tiukempi EU-maiden ulkopuolelta tulleille tuotteille kuin EU-maista tulleille.

EU-maista tulleista tuotteista ei tarvitse maksaa tullimaksuja eikä arvonlisäveroa. Ainoastaan valmisteveron alaisista tuotteista, kuten alkoholista joutuu pulittamaan tullille tietyn osuuden. Miedoista viineistä valmistevero on 14 markkaa litralta ja väkevistä 120 markkaa litralta. Alkoholin tilaaminen suoramyynnin kautta voi maksaa vähintään yhtä paljon kuin tuotteen ostaminen kotimaasta. Tullineuvonnan ylitarkastaja Veikko Koskelan mukaan EU-maiden ulkopuolelta tulleiden tuotteiden tullikäytännöissä on eroja. Esimerkiksi ATK-laitteista tullia ei peritä. Toisaalta joitain Kaukoidästä tulleita vaatteita ei voida tuoda maahan muualta kuin vaatteiden valmistusmaasta. Myös kiinalaista keittiöposliinia voi tuoda ainoastaan valmistusmaasta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat