Mainos

Tulli ja ministeriö eri linjoilla nuuskan tuonnin rajoittamisesta – "Nuuskakioskeja on jo"

Sosiaali- ja terveysministeriö toivoo rajoituksia nuuskan tuontimääriin, Tulli taas ei. 

Nuuskan laiton tuonti on lisääntynyt huolestuttavasti, sanoo Tulli. Yleinen arvio on, että noin 10 prosenttia laittomasta nuuskasta jää kiinni. Valmisteilla olevan tupakkalain mukaan laillista tuontia pitäisi kuitenkin rajoittaa entisestään.

Tulliylitarkastaja Seppo Raitolahti arvioi, että tupakkatuotteiden käytön kannalta suunta on hyvä, mutta tiukennus lisää varmasti laitonta tuontia.

– Nykymääräkin tuntuu olevan riittämätön, saati sitten jo 1,5 kiloa pienennetään 0.5 kiloon. Aika harva lähtee Ruotsiin vain nuuskan takia, mutta tuo sitten tullessaan sen 1,5 kiloa, joka mielestäni on kuitenkin aika pieni määrä.

– Muutos olisi samaan aikaan hyvä ja huono juttu, kuvailee omaa henkilökohtaista käsitystään Raitolahti sanoo MTV Uutisille.

Nuuska on erityisesti nuorten miesten suosiossa.

– 95 prosenttia nuuskan käyttäjistä on poikia, iältään 20 vuoden molemmin puolin. Eniten nuuskaa kaupitellaan kaveriporukoissa, tulliylitarkastaja kertoo.

Raitolahti muistuttaa, että nuuskan laittomasta maahantuonnista saa myös rangaistuksen. 

– Ensin nuuska otetaan pois ja hävitetään tupakkalain nojalla. Sitten tulee verotus- ja rikosoikeudelliset seuraamukset. Jos nuuskamäärä on oikein iso, voi siitä saada jopa neljä vuotta vankeutta, kertoo Raitolahti.

Ministeriö puolustautuu

Sosiaali- ja terveysministeriössä ollaan Tullin kanssa eri linjoilla. Ministeriön lähtökohtana ovet terveyssyyt.

–Tulli ajattelee tätä tietysti valvonnan kannalta, mutta me ajattelemme perusperiaatetta. Eli jos tukimme kanavan, jolla nuuskaa laillisesti tuodaan Suomeen, saamme jonkin verran pienennettyä nuuskan pyörintää täällä Suomessa, sanoo päihteiden ehkäisy-yksikön päällikkö Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Paaso uskoo, että lakimuutos vähentäisi nuuskan käyttöä.

– Koko nuuskakeskustelu nostaa ehkä tunteita pintaan, koska käyttäjät ovat melko aggressiivisia ja aktiivisia. Vaikka kysehän ei ole tietystikään minun uskosta asiaan, Paaso sanoo.

–Suomi teki tietoisen kieltopäätöksen nuuskan myynnin kieltämisestä aikanaan ja kaikkialla muualla EU: ssa paitsi Ruotsissa se on kielletty. Meillä ongelma on tietysti se, että olemme Ruotsin naapurissa. Mutta Suomen on nyt aikanaan tehdyn päätöksen kanssa vain elettävä, sanoo Paaso.

Laiton tuonti kasvaa

Laiton nuuskan tuonti on kasvanut viime vuodesta. Tulliylitarkastaja Sami Outinen kertoo, että tulli takavarikoi viime vuonna 542 kiloa nuuskaa, mutta tänä vuonna elokuuhun mennessä määrä oli jo 577 kiloa. 

Määrä on kasvussa, Uotinen toteaa.

– Nuuskaa tuodaan Haaparannasta tai Ruotsin laivoilta. Kyllä tuntuma on, että jos laillista tuontia tiukennetaan, se siirtyy laittoman puolelle. Pienten määrien lisäksi nuuskaa tuodaan ihan ammattimaisesti ja nuuskakioskeja on pääkaupunkiseudulla olemassa.

Vajaat kolme vuotta sitten Tulli paljasti salakuljetusrenkaan, joka kuljetti Suomen ja Ruotsin välisessä lauttaliikenteessä noin 5 500 kiloa nuuskaa Suomeen vuosina 2009–2011.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.