Tuliko pysäköityä huolimattomasti? Näin paljon parkkisakosta joutuu pulittamaan eri puolilla Suomea

Tuliko pysäköityä huolimattomasti? Näin paljon parkkisakosta joutuu pulittamaan eri puolilla Suomea 3:18
Katso kartalta, kuinka paljon pysäköintivirhemaksujen hinta vaihtelee eri puolilla Suomea!

Kotimaan suvessa matkustavalle ehkä ärsyttävin matkamuisto on pysäköintivirhemaksu, eli tuttavallisemmin parkkisakko. Rahallisesti sillä on kuitenkin väliä, missä kaupungissa erheensä tekee. Viiden jälkeen -ohjelma selvitti, kuinka paljon huolimaton parkkeeraaja joutuu maksamaan pysäköintivirhemaksuja eri puolilla Suomea. 

Pysäköinninvalvonnasta annetussa laissa pysäköintivirhemaksun suuruudeksi on määritelty 20 euroa. Sakko on kuitenkin usein huomattavasti korkeampi, sillä kunnat voivat itse säätää korkeammasta pysäköintivirhemaksusta, jos ne katsovat, että se on perusteltua. 

Perusteina voidaan pitää esimerkiksi alueen paikoitustilojen niukkuutta tai liikenteen sujuvuutta. 

Laissa parkkisakon enimmäissummaksi on määritelty 60 euroa, mutta mikäli pysäköintimaksun hinta vaihtelee kunnan sisällä, on kalleimmalla pysäköintialueella mahdollista periä jopa 80 euron virhemaksu.

Viiden jälkeen -ohjelma selvitti, kuinka paljon pysäköintivirhemaksusta saa pulittaa suosituimpien kesätapahtumien ympäristössä. 

SODANKYLÄN ELOKUVAFESTIVAALIT

Sodankylän legendaariset elokuvafestivaalit alkoivat keskiviikkona ja kestävät aina tulevaan maanantaihin saakka. Yöttömän yön elokuvajuhlilla vieraili vuosi sitten noin 30 000 elokuvan ystävää, joten parkkipaikoillekin lienee tarvetta. Kunnallista pysäköinninvalvontaa ei alueella kuitenkaan ole, joten poliisi antaa rikesakkoa harkintansa mukaan – jos antaa. Tällöin rikesakon hinta on 20 euroa. 
 

PROVINSSI, SEINÄJOKI

Seinäjoen Provinssi on yksi perinteikkäimmistä ja suurimmista musiikkifestivaaleistamme. Viime vuonna kävijöitä tällä festivaalilla oli 77 000, parkkisakon suurus taas Seinäjoella on 45 euroa.
 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

PUISTOBLUES, JÄRVENPÄÄ

Järvenpäässä jammaillaan Puistobluesissa heti heinäkuun alussa. Kävijöitä siellä oli vuosi sitten 64 000. Parkkisakko Sibeliuksen kotikunnassa taas on suuruudeltaan 60 euroa. 
 

JYVÄSKYLÄN KESÄ

Keski-Suomen rallipääkaupungissa vietetään erilaisten tapahtumien muodostamaa Jyväskylän kesää 5.–11.7. Jyväskylässä pysäköivän kannattaa pitää silmät auki, sillä lähtöhinta parkkisakoilla on 40 euroa, mutta tietyillä alueilla jopa 60 euroa. 
 

RUISROCK, TURKU

Suomen Turussa juhlitaan heinäkuussa maamme vanhimmassa yhtäjaksoisesti toimineessa rockfestivaalissa, Ruisrockissa. Vuosi sitten Ruissalon kansallispuistossa kävi peräti 105 000 ihmistä, joten Turun keskusta-alueella saatettiin jakaa myös muutamia parkkisakkoja samana aikana. Sakko väärin pysäköimisestä Turussa kustantaa autoilijalle 60 euroa. 
 

PORI JAZZ, PORI

Pori Jazzeja vietetään perinteikkäästi 7. heinäkuuta. Jos auton keulan päättää osoittaa Porin suuntaan, niin väärällä pysäköintipäätöksellä kuvetta voi joutua kaivamaan 50 euron verran. 
 

ILOSAARIROCK, JOENSUU

Joensuun Ilosaarirockissa juhli viime vuonna 71 000 festivaalikävijää. Suin päin ei tässäkään kaupungissa kannata parkkeerata, sillä parkkisakon hinta Joensuussa on 50 euroa. 
 

OOPPERAJUHLAT, SAVONLINNA

Savonlinnan Oopperajuhlat kestävät koko heinäkuun. Siellä väärin pysäköinyttä autoilijaa voidaan muistaa 45 euron pysäköintivirhemaksulla. 
 

KOTKAN MERIPÄIVÄT, KOTKA

Heinäkuun päättää kävijämäärällään mitattuna Suomen viime vuoden suurin tapahtuma, Kotkan meripäivät. Kävijöitä meripäivillä oli vuosi sitten 230 000. Kotkassa väärin pysäköidystä autosta voi saada 50 euron parkkisakon. 
 

JUHLAVIIKOT, OULU

Elokuussa tunnelmoidaan Oulun juhlaviikoilla, jolloin järjestetään myös muun muassa ilmakitaran MM-kilpailut. Jos auton jättää kuitenkin väärälle paikalle, voi parkkisakkoa napsahtaa 50-60 euroa. 
 

BLOCKFEST, TAMPERE

Tampereella hellitään elokuussa rap-musiikin ystäviä. Tampereen Blockfesteille kokoontui viime vuonna 80 000 kävijää. Sakkoa annetaan Tampereella 60 euroa, keskustassa peräti 80 euroa. 

Lue myös:

    Uusimmat