Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tulevaisuuden ruoka

ruokaa
ruokaaCopyright Alma Media Oyj 2000
Julkaistu 25.04.2003 17:29

Tulevaisuuden ruoka -paneelikeskustelussa pohdittiin ruokailutottumusten muutosta ja geenimuunneltujen elintarvikkeiden kehitystä. Keskustelua Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla alustivat ylitarkastaja Sirpa Sarlio-Lähteenkorva Elintarvikevirastosta, tuotetutkimuspäällikkö Matti Kalervo Keskosta ja pääsihteeri Helena Von Troil Nordic Committee on Bioethic'stä.

Ruokailutottumukset yksilöityvät

-Kuluttaja valitsee elämäntyyliinsä, arvomaailmaansa ja identiteettiinsä sopivaa ruokaa. Ruoka voi olla jopa poliittinen kannanotto, totesi Sarlio-Lähteenkorva. Ruokailutottumukset yksilöllistyvät: samassa perheessä voi olla vegaani, luomuintoilija, lisäravinteisiin vankasti uskova ja vaikkapa funktionaalisten elintarvikkeiden kannattaja. Trendit voivat olla jopa vastakkaisia. Hyvä esimerkki on toisaalta etnisten elintarvikkeiden ja ruokalajien, toisaalta lähiruuan suosiminen. Myös suhde teknologiaan on ristiriitainen: toisaalta halutaan mahdollisimman luonnonmukaisia ja käsittelemättömiä tuotteita, toisaalta jatkuvaa tuotekehitystä ja terveyttä edistäviä ominaisuuksia. - Trendit koskevat kuitenkin vain länsimaita, muistutti Sarlio-Lähteenkorva. Suuri osa maailman väestöstä syö edelleen sitä mitä saa.

Kuva: Finfood Luomu
Kuva: Finfood LuomuKuva: Finfood Luomu

Myös Kalervo painotti kuluttajakäyttäytymisen pirstaloitumista tulevaisuudessa. - Terveyteen liittyvät ongelmat, kuten allergiat ja lihavuus ovat tulevaisuudessa todennäköisesti yhä vakavampia. Jo nyt osa kuluttajista pitää terveellisyyttä tärkeimpänä valintakriteerinä, osalle vain maku ratkaisee. Huolestuttavaa on se, että hinta määrää osaa kuluttajista erittäin voimakkaasti. Laatu ja palvelu ovat kolikon kääntöpuoli.

Lähitulevaisuuden ruokatrendiksi povataan eurooppalaista ruokakulttuuria. - Eksoottisuuden jälkeen puree kotimaisuus. Myös perinteinen ranskalainen ruoka on nousussa, sanoo Kalervo. Kaupan kasvavia tuoteryhmiä ovat ns. HMR (home meal replacement), "herkkukeittiö", ja on the go - tuotteet, jotka voidaan nauttia nopeasti ja siististi vaikkapa autossa.

Myös pakkausteknologia kehittyy. Tulevaisuudessa jääkaappi ehkä tutkailee jääkaapin sisältöä ja tilaa tarvittavat elintarvikkeet omatoimisesti.

Geenimuuntelu arveluttaa kuluttajaa

Tulevaisuudessa geenimuunnellut elintarvikkeet tulevat olemaan yksi vaihtoehto muiden joukossa, arvioi Sarlio-Lähteenkorva. - Lainsäädännön mukaan kuluttajan on saatava tietää, mitä valitsee. Jos tuotteessa on käytetty esimerkiksi soijaa, on pakkauksessa ilmoitettava, mikäli käytetyn soijan määrästä yli prosentti on geenimuunneltua.

Geenimuunneltua ruokaa ei suomalaisten ruokakauppojen valikoimista juuri löydy, sillä sille ei ole kysyntää. Vaikutukset ympäristöön ovat asiantuntijoiden ensisijaisena huolenaiheena. Tällä hetkellä näyttää siltä, että geenimuunnellut tuotteet ovat terveydellisessä ja ravitsemuksellisessa mielessä muuntelemattomien kaltaisia. Vähäisetkin riskit on kuitenkin otettava vakavasti.

USA ja EU eri linjoilla geenimuuntelun suhteen

Von Troilin mukaan geeniteknologia on yksi mahdollisuus tuottaa ruokaa maapallon kasvavalle väestölle. Vaikka maailman elintarvikkeet jaettaisiin tasan, ruokaa ei riittäisi kaikille. Viljelyalaa ei voi juurikaan kasvattaa. Geeniteknologian käyttö mahdollistaa tuottoisammat lajikkeet, paremmat raaka-aineet ja tehokkaammat tuotantotavat. Geenimuuntelulla parannetaan esimerkiksi kasvien omaa hyönteis- tai tautitorjuntaa ja torjunta-aineiden sietokykyä. Myös ravintoainekoostumusta ja ääriolosuhteiden sietokykyä voidaan muunnella. Tällä hetkellä merkityksellisimpiä lajeja ovat soija, maissi, puuvilla ja rapsi. Lähes kaikki geenimunneltujen lajikkeiden viljely tapahtuu Yhdysvallloissa. EU:ssa jarrutellaan vielä. Myös elintarvikkeiden merkintävaatimukset eroavat. Yhdysvaltain federaatio ei vaadi merkintää elintarvikkeen geenimuuntelusta, EU:ssa merkintä on oltava aina.

MTV3-Finfood

BIONET -paneelikeskusteluun teemana "Tulevaisuuden ruoka" voi osallistua vielä sunnuntaina 27.4. klo 14 Tiedekeskus Heurekassa. Kahdeksan eurooppalaisen tiedekeskuksen ylläpitämä nettisivusto www.bionetonline.org tarjoaa lisätietoa.

Lisää aiheesta:

Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa "Tofupervoilu" teki paluun – K-kaupoissa näkyy nyt selkeä proteiini-ilmiöOvatko ihmiset olleet aina väsyneitä? Tutkija: Uupumus ei ole vain nykyajan vitsausPeppuseksiin liittyy edelleen paljon vääriä uskomuksiaYhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hittiVolkswagen keskeyttää VW Golf -mallin tuotannon
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 10:15
    Ruoka

    Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa

  • 08:20
    Ruoka

    "Tofupervoilu" teki paluun – K-kaupoissa näkyy nyt selkeä proteiini-ilmiö

  • 06:27
    Väsymys

    Ovatko ihmiset olleet aina väsyneitä? Tutkija: Uupumus ei ole vain nykyajan vitsaus

  • Eilen20:31
    Seksimyytit

    Peppuseksiin liittyy edelleen paljon vääriä uskomuksia

  • Eilen17:24
    Ruoka

    Yhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hitti