Näin ällöttäväksi mönjäkudelmaksi kasvomaskit ja puhdistusliinat muuttuvat putkistossa – Tukokset lisääntyneet räjähdysmäisesti: "Viemäriin vain sitä itseään"

2:08
Viemäristä löytyy toinen toistaan pelottavampia möykkyjä. Petteri Jokinen avaa muodostelmien koostumusta toimittaja Minna Perovuolle.

Jätevedenpuhdistuksen asiantuntija antaa ytimekkään vinkin tukosten vähentämiseksi: "Viemäriin vain sitä itseään".

Pääkaupunkiseudulla avattiin viime viikolla 18 viemäritukosta, kun ennen koronaa niitä avattiin 1–2 tukoksen viikkotahtia. HSY:n jätevedenpuhdistuksen yksikön päällikkö Petteri Jokinen sanoo muun muassa puhdistusliinojen kiertyvän toisiinsa pitkiksi kudelmiksi.

– Ne kerääntyvät toistensa ympärille ja niistä muodostuu useiden metrien köysimäisiä punoksia, jotka jäävät pumpun ja juoksupyörän väliin, Jokinen sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Hän antaa myös käytännön vinkin niille, jotka miettivät, voiko esimerkiksi talouspaperia tai kasvomaskia laittaa pönttöön: jos kyseinen esine ei hajoa heti juoksevan veden alla, ei sitä tule heittää pönttöön.

– Muistakaa viemärietiketti: vessanpönttöön vain sitä itseään ja vähän vessapaperia. Kaikki muu laitetaan roskikseen ja sekajätteeseen.

Katso yllä olevalta videolta miltä näyttävät monen metrin siivousliinaköysi ja muut kuvottavat viemärilöydökset!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja