Näin ällöttäväksi mönjäkudelmaksi kasvomaskit ja puhdistusliinat muuttuvat putkistossa – Tukokset lisääntyneet räjähdysmäisesti: "Viemäriin vain sitä itseään"

2:08
Viemäristä löytyy toinen toistaan pelottavampia möykkyjä. Petteri Jokinen avaa muodostelmien koostumusta toimittaja Minna Perovuolle.

Jätevedenpuhdistuksen asiantuntija antaa ytimekkään vinkin tukosten vähentämiseksi: "Viemäriin vain sitä itseään".

Pääkaupunkiseudulla avattiin viime viikolla 18 viemäritukosta, kun ennen koronaa niitä avattiin 1–2 tukoksen viikkotahtia. HSY:n jätevedenpuhdistuksen yksikön päällikkö Petteri Jokinen sanoo muun muassa puhdistusliinojen kiertyvän toisiinsa pitkiksi kudelmiksi.

– Ne kerääntyvät toistensa ympärille ja niistä muodostuu useiden metrien köysimäisiä punoksia, jotka jäävät pumpun ja juoksupyörän väliin, Jokinen sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Hän antaa myös käytännön vinkin niille, jotka miettivät, voiko esimerkiksi talouspaperia tai kasvomaskia laittaa pönttöön: jos kyseinen esine ei hajoa heti juoksevan veden alla, ei sitä tule heittää pönttöön.

– Muistakaa viemärietiketti: vessanpönttöön vain sitä itseään ja vähän vessapaperia. Kaikki muu laitetaan roskikseen ja sekajätteeseen.

Katso yllä olevalta videolta miltä näyttävät monen metrin siivousliinaköysi ja muut kuvottavat viemärilöydökset!

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja