Mainos

Tukholman järkyttävä kuorma-autoisku lyhyesti – mitä tapahtui?

3:21

Ruotsin perjantainen kuorma-autoisku on aiheuttanut kolmen ihmisen kuoleman, kertoo Tukholman poliisi. Ohessa tiivistys tapahtumista.

Mitä on tapahtunut?

Poliisi sai kello 15.53 Suomen aikaa hälytyksen siitä, että kuorma-auto on ajanut väkijoukkoon Drottninggatanilla Tukholman keskustassa. Auto ajoi sisälle Åhlens-tavarataloon, mutta tarkkoja tietoja tapahtumien kulusta ei vielä ole.

Sisäänkäynniltä näkyi savua ja silminnäkijät kertoivat, että ihmisiä makaa kadulla. Yksi silminnäkijä kertoi nähneensä kadulla valtavasti verta. Ihmiset juoksivat Åhlensilta pois paniikissa.

Silminnäkijät ovat kertoneet, että iskun aikana paikalla olleet käyttäytyivät hysteerisesti, huusivat ja itkivät.

Samassa yhteydessä nähtiin miehen juoksevan aseen kanssa, kertoi Aftonbladetin toimittaja paikalta. Tietoa ei ole vahvistettu.

Paljonko uhreja on?

Tukholman poliisi on kertonut TT:lle kolmen kuolleen ja kahdeksan loukkaantuneen. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on vahvistanut, että kuolleita on ainakin kaksi.

Suomen ulkoministeriön mukaan tällä hetkellä ei ole tiedossa, että uhrien joukossa olisi suomalaisia. Sitä ei kuitenkaan ministeriön mukaan voida sulkea pois.

Ulkoministeriön mukaan useita suomalaisia on poliisin eristämällä alueella, eikä kaikkiin suomalaisiin ei ole saatu yhteyttä.

Voiko Tukholmassa liikkua ulkona?

Poliisi on kehottanut ihmisiä välttämään Tukholman keskustaa. Paikalla olevan TT:n toimittajan mukaan ihmisiä on pyydetty lähtemään pois ydinkeskustasta.

Suuri osa Tukholman ydinkeskustasta ja esimerkiksi Sergelin torin alueesta on eristetty.

Kuka on tekijä?

Ruotsin poliisilla ei ole tällä hetkellä kiinniotettuna yhtään epäiltyä. Poliisi on julkaissut kuvan huppupäisestä miehestä, jota etsitään tapahtuneeseen liittyen.

Spendrups-panimo on kertonut, että iskussa käytetty kuorma-auto kuului sille ja oli kaapattu aiemmin päivällä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Onko kyseessä terrori-isku?

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan Ruotsin poliisi epäilee, että kyseessä olisi terrori-isku. Myös pääministeri Löfven on sanonut, että kaikki viittaa siihen, että kyseessä on terroriteko.

Miten isku vaikuttaa Tukholmassa?

Metro- ja junaliikenne Tukholmassa on edelleen pysäytetty. Isku vaikuttaa myös bussiliikenteeseen, mutta lentoliikenne Tukholman kentille toimii normaalisti.

Ruotsin eduskuntatalo, joka sijaitsee Drottninggatanin lähellä, on suljettu. Eduskuntatalossa olleita on käsketty pysymään sisällä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:41

Miten tämä vaikuttaa Suomessa?

Kaikille poliisilaitoksille on lähetetty kehotus lisätä näkyvyyttä ja partiointia paikoissa, joissa on ihmisiä, kertoo poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta STT:lle.

Valtakunnallista valmiutta ei ole kuitenkaan lisätty. Kyseessä on Savolaisen mukaan poliisin normaali toimenpide, kun jotain tapahtuu.   Suomen turvallisuustilanne ei ole muuttunut, eikä Suomeen kohdistu välitöntä uhkaa. Poliisi pyrkii kuitenkin ottamaan huomioon, että Tukholman isku voi motivoida muita tekijöitä, Savolainen sanoo.  

Sisäministeriö kertoo, että poliisin valmiutta nostetaan nopeasti, mikäli tiedot Tukholmasta sitä edellyttävät.

7.4.17 klo 21.02: Ingressistä muutettu tieto kuolleiden määrästä: kuolleita on Tukholman poliisin mukaan kolme, ei kaksi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja