Mainos

Tukholman iskusta epäilty oikeuden eteen – esitetään vangittavaksi

Tukholman perjantaisesta terrori-iskusta epäiltyä esitetään tänään vangittavaksi Tukholman käräjäoikeudessa. Poliisin mukaan epäilyt Rahmat Akilovia vastaan ovat hyvin vahvat. Poliisin mukaan hänen syyllisyyteensä viittaavat kuulustelut, tekniset todisteet ja valokuvat. 

Käräjäoikeuden edustaja kuvaa vangitsemisoikeudenkäynnin turvatoimia erittäin tiukoiksi. Ne ovat verrattavissa oikeudenkäynteihin, joissa käsitellään vakavaa järjestäytynyttä rikollisuutta. 

Akilovin epäillään kuljettaneen kuorma-autoa, joka ajoi ihmisten päälle Tukholman ydinkeskustassa. Iskussa kuoli neljä ihmistä, ja yhdeksän loukkaantunutta on yhä sairaalahoidossa. Akilov otettiin kiinni viisi tuntia iskun jälkeen. 

Akilov on 39-vuotias uzbekki. Hän anoi vuonna 2014 Ruotsista oleskelulupaa, mutta hänelle ei myönnetty sitä. Joulukuussa Akiloville annettiin neljä kuukautta aikaa poistua maasta. Kun näin ei käynyt, hänet etsintäkuulutettiin helmikuussa, mutta poliisi ei löytänyt häntä. 

Poliisin mukaan Akilov on osoittanut kiinnostusta ääri-ilmiöihin kuten terrorijärjestö Isisiin, mutta mikään ei ole aiemmin viitannut siihen, että hän ryhtyisi terroritekoon.

Poliisien tietovuotoja arvostellaan 

Tukholman iskun tutkintaa on puitu Ruotsin mediassa nojautuen laajalti myös nimettömiin poliisilähteisiin. Useat lehdet ovat esimerkiksi kertoneet nimettömiin poliisilähteisiin vedoten, että Akilov olisi kuulusteluissa tunnustanut teon. 

Ruotsin asianajajajärjestö arvostelee poliisia tietovuodoista ja sanoo niiden saattavan vaarantaa tutkintaa. 

– Voi olla vaikeampi saada ihmistä tuomituksi, jos arkaluontoisia tietoja on vuotanut, järjestön puheenjohtaja Bengt Ivarsson kommentoi Sundsvall Tidning -lehdessä. 

– Voi olla rikoskumppaneita, jotka ovat yhä vapaina, ja poliisin voi olla vaikeampi saada heitä kiinni. Tietovuodot voivat jopa aiheuttaa sen, että todistajanlausunnoista tulee vähemmän luotettavia. 

Epäillyn kannalta vuodot voivat Ivarssonin mukaan johtaa siihen, että hänen oikeutensa asian oikeudenmukaiseen käsittelyyn vaarantuu. 

– Epäillylle voi olla haitaksi, jos tunnustus vuotaa julki. Ihminen voi vetää takaisin tunnustuksensa, mutta tiedot ovat jo ulkona. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.