Tukesin vaarallisten tuotteiden listalla paljon lasten tarvikkeita – "löytyvät kauppojen hyllyltä"

Tukesin sivuilta löytyy vaaralliseksi todettujen tuotteiden lista, josta löytyy huomattavan paljon lapsille suunnattuja tuotteita. Lokakuussa listalle on joutunut muun muassa tukehtumisvaaran aiheuttava tutti, kuristumisvaaran aiheuttavia lastenvaatteita sekä lasten leikkiteltta.

Kaikki kaupan hyllyiltä löytyvät tuotteet eivät ole takuuvarmasti turvallisia lapsellesi. Tukesin aamulla lähettämän tiedotteen mukaan esimerkiksi lastenvaunuista löytyy vakavia turvallisuuspuutteita, jotka saatiin selville vasta tuotteita testaamalla.

– Suurin osa vaarallisten tuotteiden listalta löytyvistä tuotteista on löytynyt kaupan hyllyltä ja ne ovat olleet täysin kuluttajien saatavilla. Olemme havainneet puutteet joko itse esimerkiksi osana markkinavalvontaprojektia tai saaneet vihjeen kuluttajilta, kertoo tutkija Anna Pukander Tukesilta.

Lokakuun lopussa Tukes lisäsi vaarallisten tuotteiden listalleen muun muassa Suomessakin tunnetun Name it -nettikaupan tutteja ja lastenvaatteita, jotka kumpikin aiheuttivat tukehtumisvaaran. Myös Ikean Busa-teltta joutui vastikään listalle. Päävastuu tuotteiden turvallisuudesta on niiden valmistajilla ja maahantuojilla.

Mistä sitten tietää, mitä uskaltaa lapselleen ostaa, kun tunnetutkaan merkit eivät takaa turvallisuutta?

– Kuluttaja ei voi itse tietää, milloin tuote on taatusti turvallinen. Suurin osa turvallisuuspuutteista käy ilmi laboratoriotutkimuksissa. Tärkein vastuu, joka kuluttajalla itsellään on, on lukea käyttöohjeet ja tuotemerkinnät tarkkaan. Lisäksi vanhempien tulisi valvoa pientä lasta jatkuvasti, jotta vahinkoja ei pääse käymään.

Käytännössä lapsen jatkuva seuraaminen on vaikeaa – moni esimerkiksi laittaa tutin lapsensa suuhun yöksi, joten tukehtumisvaaran aiheuttava tutti kuulostaa varmasti monesta pelottavalta.

Tukes ei kuitenkaan pysty tarkastamaan kaikkia markkinoille tulevia tuotteita, sillä siihen ei ole resursseja.

– Meillä on toki tietoa myös turvallisista tuotteista, mutta emme voi nostaa muutamia tuotteita toisten yläpuolelle. Kaikkien markkinoille tulevien tuotteiden testaaminen vaatisi liikaa – kykenemme tutkimaan vain pienen osan kaikista hyllyille tulevista tuotteista, Pukander toteaa.

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja