Tukes: Näin säilytät sähköturvallisuuden kesän piha-askareissa

Kesällä sähköturvallisuusriskit lisääntyvät, kun sähkölaitteita käytetään pihalla ja puutarhassa sekä veden äärellä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaakin sähkölaitteiden oikeasta käytöstä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että ulkona tulisi käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja sähkölaitteita, jotka ovat asianmukaisesti koteloituja ja suojattuja. Myös jatkojohtojen pitää olla suojamaadoitettuja ja ulkokäyttöön tarkoitettuja.

Kun käytät sähkölaitteita ulkona, ota virta aina maadoitetusta ulkopistorasiasta. Ulkopistorasiassa on hyvä olla myös vikavirtasuojakytkin, joka täydentää sulakkeen antamaa suojausta.

Kesämökillä ja pihapiirissä kannattaa varoa ilmajohtoja, muistuttaa Tukesin yli-insinööri Harri Westerlund.

– Pitkien esineiden, kuten onkivapojen ja tikkaiden käsittelyssä on noudatettava turvaetäisyyksiä, jotka vaihtelevat johdon jännitteestä riippuen kahdesta viiteen metriin. Kuolemaan johtaneita sähkötapaturmia on sattunut, kun onkivapa on osunut ilmajohtoon, tai tikkailla seissyt henkilö on tarttunut horjahtaessaan lähellä riippuvaan johtoon, Westerlund kertoo.

Kiinnitä sähköturvallisuuteen erityistä huomiota, kun työskentelet veden äärellä. Verkkovirtaan kiinnitettyjä sähkölaitteita ei pidä koskaan käyttää vedessä seisten. Vesi ja sähkö voivat olla tappava yhdistelmä. Akkukäyttöiset työkalut ovat sähkökäyttöisiä turvallisempia ulkokäytössä.


MTV3/Jokakoti

Lähde: Tukes

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja