Tukes: Älä poraa pommiin - verkosta tilaaminen kielletty

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että omien ilotulitteiden tehtailu on kiellettyä.  

Tukesin mukaan ilotulitteita ei pidä koskaan rakentaa, korjailla tai parannella.

– Ei kannata edes harkita käyttävänsä ilotulitteina muita kuin kaupasta saatavia tuotteita. Kaupasta ostettuja ilotulitteita ei myöskään pidä millään tavalla muunnella tai yhdistellä. Vakavimmat ilotulitteisiin liittyvät onnettomuudet aiheutuvat omatekoisista virityksistä, korostaa yli-insinööri Harri Roudasmaa Tukesin tiedotteessa.

Ilotulitetta ei saa ampua, kun:

 - tulite ei ole ehjä

 - tulitteen sytytyslanka ei näy kunnolla

 - tulilanka on kastunut eikä syty kunnolla

- et ole aivan varma, miten tuotetta tulee käyttää

 - olet alaikäinen

- sinulla ei ole suojalaseja

- olet humalassa

Ei verkkokaupasta

Tukes myös muistuttaa, että ilotulitteiden tilaaminen verkossa ulkomailta ja lähettäminen postitse on kiellettyä.

Ilotulitteiden kotimaisessa nettikaupassa voi tehdä ennakkotilauksen ja noutaa itse tilaamansa tuotteet virallisesta myntipisteestä. Ilotulitteiden kuljetuspalvelu, myös yksityinen, on sitä vastoin kielletty. Eli toisten puolesta ei saa noutaa ryhmätilauksia ja jakaa niitä tilaajille.

Suomeen saa tuoda omaan käyttöön CE-merkittyjä ilotulitteita, jotka ovat markkinoilla jossakin muussa EU- tai ETA-maassa ja joita täällä ei ole erikseen kielletty. Ilotulitteen saa tuoda maahan ilman Tukesin maahantuontilupaa. Ilotulite on kuljetettava autolla koko matkan. Tuotteita voi tuoda omaan käyttöön esimerkiksi turistimatkalta Ruotsista tai Norjasta.

Ilotulitteiden on kuitenkin oltava tyypiltään sellaisia, että ne eivät ole kiellettyjä Suomessa. Meillä kiellettyjä ovat muun muassa isot raketit ja muutamat kädessä pidettävät ilotulitteet sekä paukkupommit.

Lue myös:

    Uusimmat