Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tuhoutuuko salmonellabakteeri kuumennuksen yhteydessä?

kananmunakenno
kananmunakennoCopyright Alma Media Oyj 2001
Julkaistu 11.12.2002 15:40

Marko kysyy kananmunien mahdollisesta salmonellavaarasta. Miten kananmuna tulee oikeaoppisesti keittää niin, että salmonellabakteerit varmasti tuhoutuvat. Tiedustelin asiaa Kananmunatiedotuksen tiedottaja Sinikka Saikkoselta.

Sinikka vastaa: " Kuumentaminen ruuanvalmistuksen yhteydessä tuhoaa salmonellabakteerin. Sen sijaan sillä ei ole merkitystä kananmunia keitettäessä, laskeeko munat kiehuvaan vai kylmään veteen. Varmin tapa tuhota salmonella on yksinkertaisesti vain keittää muna kovaksi tavasta riippumatta.

Valmistettaessa kananmunavalmisteita munamassat aina pastöroidaan eli lämpökäsitellään mahdollisten taudinaiheuttajabakteerien kuten salmonellan tuhoamiseksi.

Pastörointilämpötila on 64 astetta ja kuumennuksen kesto neljä minuuttia. Keitettäessä kananmunia valkuaisen kiinteytyminen alkaa 60 asteessa ja 70 asteessa keltuainenkin on jo kokonaan hyytynyt.

Tosin Suomessa häränsilmästä tai löysäksi keitetystä kananmunasta voi nauttia lähes huoletta. Meillä salmonellaa esiintyy kansainvälisesti katsoen erittäin vähän ja suurin osa tartunnoista on peräisin ulkomailta.

Säilyttääksemme tämän poikkeuksellisen hyvän tilanteemme, Suomessa noudatetaan EU:n hyväksymää kansallista salmonellavalvontaohjelmaa. Käytännössä yhdestä munintakanapartiasta otetaan sen elinaikana useita salmonellanäytteitä ensin siitos- ja kasvatuskanalassa ja sitten muninta-aikana munintakanalassa, munintakauden alussa, keskivaiheilla ja lopussa. Näytteitä tutkitaan EELA:ssa vuosittain tuhansia ja esim. viime vuonna munintakanaloista ei löytynyt yhtään positiivista näytettä.

Yhtä kattava valvontaohjelma on Suomen lisäksi ainoastaan Ruotsissa ja Norjassa tuotetuilla kananmunilla. Tilanne Suomessa on salmonellan osalta maailman parhaita ja sen eteen tehdään koko ajan töitä koko tuotantoketjussa."

Lisää aiheesta:

Kun tutun reitin yksityiskohta muuttui, rysähti kunnolla – katso varoittava video HelsingistäNäin vaarallisen suojatien ylitys sujui Helsingin aamuruuhkassa – huomaisitko sinä nämä jalankulkijat ratin takaa?Tee itse piparijäätelöä – tarvitset vain neljä ainesosaaRuokavaliomoka, joka voi johtaa vatsaoireisiin: "Suolisto ei koskaan tykkää"Onko oikeaa tapaa antaa potkuja? "Esihenkilöurani haastavin hetki" – asiantuntijalta tärkeä huomioKolme toimittajaa lähti etsimään uutta, muodikasta ilmettä – näin kävi muuttumisleikissä
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 09:59
    Autot

    Kun tutun reitin yksityiskohta muuttui, rysähti kunnolla – katso varoittava video Helsingistä

  • 08:24
    Liikenneturvallisuus

    Näin vaarallisen suojatien ylitys sujui Helsingin aamuruuhkassa – huomaisitko sinä nämä jalankulkijat ratin takaa?

  • 08:14
    Jouluruoka

    Tee itse piparijäätelöä – tarvitset vain neljä ainesosaa

  • 06:49
    Vatsavaivat

    Ruokavaliomoka, joka voi johtaa vatsaoireisiin: "Suolisto ei koskaan tykkää"

  • 06:37
    Asian ytimessä.doc

    Onko oikeaa tapaa antaa potkuja? "Esihenkilöurani haastavin hetki" – asiantuntijalta tärkeä huomio