Tuhoutuuko salmonellabakteeri kuumennuksen yhteydessä?

Marko kysyy kananmunien mahdollisesta salmonellavaarasta. Miten kananmuna tulee oikeaoppisesti keittää niin, että salmonellabakteerit varmasti tuhoutuvat. Tiedustelin asiaa Kananmunatiedotuksen tiedottaja Sinikka Saikkoselta.

Sinikka vastaa: " Kuumentaminen ruuanvalmistuksen yhteydessä tuhoaa salmonellabakteerin. Sen sijaan sillä ei ole merkitystä kananmunia keitettäessä, laskeeko munat kiehuvaan vai kylmään veteen. Varmin tapa tuhota salmonella on yksinkertaisesti vain keittää muna kovaksi tavasta riippumatta.

Valmistettaessa kananmunavalmisteita munamassat aina pastöroidaan eli lämpökäsitellään mahdollisten taudinaiheuttajabakteerien kuten salmonellan tuhoamiseksi.

Pastörointilämpötila on 64 astetta ja kuumennuksen kesto neljä minuuttia. Keitettäessä kananmunia valkuaisen kiinteytyminen alkaa 60 asteessa ja 70 asteessa keltuainenkin on jo kokonaan hyytynyt.

Tosin Suomessa häränsilmästä tai löysäksi keitetystä kananmunasta voi nauttia lähes huoletta. Meillä salmonellaa esiintyy kansainvälisesti katsoen erittäin vähän ja suurin osa tartunnoista on peräisin ulkomailta.

Säilyttääksemme tämän poikkeuksellisen hyvän tilanteemme, Suomessa noudatetaan EU:n hyväksymää kansallista salmonellavalvontaohjelmaa. Käytännössä yhdestä munintakanapartiasta otetaan sen elinaikana useita salmonellanäytteitä ensin siitos- ja kasvatuskanalassa ja sitten muninta-aikana munintakanalassa, munintakauden alussa, keskivaiheilla ja lopussa. Näytteitä tutkitaan EELA:ssa vuosittain tuhansia ja esim. viime vuonna munintakanaloista ei löytynyt yhtään positiivista näytettä.

Yhtä kattava valvontaohjelma on Suomen lisäksi ainoastaan Ruotsissa ja Norjassa tuotetuilla kananmunilla. Tilanne Suomessa on salmonellan osalta maailman parhaita ja sen eteen tehdään koko ajan töitä koko tuotantoketjussa."

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja