Mainos

Tuhansien opintotuki nousee

Espoolainen opiskelija Johanna Vättö on asunut poikaystävänsä kanssa vajaat viisi vuotta. Kun poikaystävä meni töihin, Johannan asumislisä loppui.

- Onhan se vähän tyhmää. Siinä vähän kuin oletetaan, että toinen elättäisi toisen, vaikkei näin välttämättä oikeasti ole. Kyllä kaksisataa euroa kuussa on aika paljon.

Tammikuun alusta alkaen tuhannet opiskelijat ovat kuitenkin saaneet aiempaa suurempaa opintotukea.

Lisäys johtuu siitä, että puolison tuloilla ei ole enää vaikusta opintotuen asumislisän määrään. Muutoksen myötä myös asuminen kimppakämpässä helpottuu, koska Kela ei enää kysele asuinkumppanien ystävyyssuhteen laatua.

Aikaisemmin jos mies ja nainen asuivat samassa asunnossa, Kela katsoi heidät automaattisesti pariskunnaksi ja toisen tulot saattoivat siis vähentää opiskelijan opintotukea.

Myös Kelassa ollaan tyytyväisiä ongelman poistumiseen.

- Tästä asiasta on kinasteltu asiakkaitten kanssa kyllä pitkään ja ankarasti juuri sen takia, että on kovin vaikea määritellä, missä kohdassa on kyse avosuhteesta, sanoo Kelan etuuspäällikkö Ilpo Lahtinen.

Muutos sorsii kuitenkin opiskelijapareja, joilla on lapsia.

- Kun heille syntyy ensimmäinen lapsi, heidän on paikko siirtyä yleiseen asumistukeen. Eikä oo mitenkään tavatonta, että sen jälkeen heidän saamansa asumisen tuki pienenee tai äärimmillään jää kokonaan pois, Lahtinen selventää.

Opiskelija-lapsiperheiden väliinputoaminen on käsittämätöntä, kun samaan aikaan hallitus rohkaisee lasten hankintaan jo opiskeluaikana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.