Tuhansien huuhkajafanien EM-matkassa isoja uhkakuvia – tuleeko Pietarista koko Suomen uusi koronalinko?

6:51
Tulosruutu: Huuhkajakannattajien matkustaminen Pietariin aiheuttaa huolta Suomen valtiojohdossa.

Kesäkuussa alkavissa jalkapallon EM-kisoissa on sekoittumassa suomalaisen terveyskatastrofin ainekset, kun tuhansien huuhkajafanien odotetaan matkustavan koronaviruksen kanssa kamppailevaan Venäjän suurkaupunkiin Pietariin.

Pietariin matkaavien huuhkajafanien määrästä ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta viimeisimmät Palloliiton arviot liikkuvat viidentuhannen katsojan molemmilla puolilla.

Venäjän koronavirustilanne on puolestaan pitkään ollut huolestuttava, eikä taudin leviämistä ole saatu toistaiseksi kuriin. Pietarissa koronaviruksen aiheuttama kuolleisuus on ollut suurinta koko maassa. Maan virallisia tartuntalukuja on pidetty länsimaissa epäluotettavina tai puutteellisina.

EM-matkasta syntyvään mahdolliseen taudin leviämisriskiin on herätty myös Suomen valtiojohdossa runsas kuukausi ennen arvoturnauksen alkamista.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Esko Ranto vahvisti MTV Urheilulle, että neuvottelut suomalaiskannattajille suunnatusta EM-kisamatkan ohjeistuksesta ovat alkaneet. Keskusteluissa mukana ovat olleet OKM:n lisäksi myös sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Suomen Palloliitto.

MTV Urheilun tietojen mukaan EM-turistien matkustaminen on noussut huolenaiheeksi myös poliittisten päättäjien eli hallituksen keskusteluissa.

– Kaikilla on yhteinen tavoite, että voitaisiin hoitaa asiat siten, ettei suomalaisten terveysturvallisuus vaarannu ja toiseksi niin, että kaikki operaatiot rajalla ja muualla ovat sujuvia, Esko Ranto kertoi keskiviikkona Tulosruudulle.

– Tämän päivän (eilisen) palaverin johtopäätös oli, että pyritään rakentamaan yhtenäinen ja selkeä ohjeistus, miten asiat hoidetaan niin, että terveysturvallisuus säilyy.

Rannon mukaan ohjeistuksen on tarkoitus saada valmiiksi kahden viikon kuluessa.

Suomen EM-kisaurakka käynnistyy 12. kesäkuuta Kööpenhaminassa Tanskaa vastaan, mutta koronaviruksen leviämisen kannalta suurin huolenaihe kohdistuu nimenomaan Pietariin, jossa Huuhkajat pelaa kaksi jälkimmäistä EM-lohko-otteluaan, Venäjää ja Belgiaa vastaan.

Katso Tulosruudun juttu aiheesta artikkelin pääkuvana toimivalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja