Tuhannet tukirahaan oikeutetut opiskelijat eivät ole sitä hakeneet – Kela ihmettelee syytä: "Moni opiskelija ei ole ilmeisesti tiennyt"

Opiskelijat osoittivat mieltään maksuttoman toisen asteen koulutuksen vuoksi 1:54
Video: Opiskelijat osoittivat mieltään maksuttoman toisen asteen koulutuksen vuoksi.

Pienituloisten perheiden opiskelijat ovat voineet elokuusta alkaen saada opintorahan oppimateriaalilisää.

Moni oppimateriaalilisään oikeutettu ei kuitenkaan ole vielä hakenut sitä, kertoo Kela tiedotteessaan.

Kela on myöntänyt oppimateriaalilisän automaattisesti niille pienituloisten perheiden opiskelijoille, jotka saavat jo opintotukea. Jos oppimateriaalilisään oikeutettu ei ole opintotuen saaja, hänen on haettava opintotukea.

Kela arvioi elokuun tilaston perusteella, että jopa 8 000 oppimateriaalilisään oikeutettua ei ole hakenut sitä.

"Ei ole mitään loogista syytä"

Opintorahan oppimateriaalilisää sai elokuussa 21 616 opiskelijaa. Heistä 17-vuotiaita oli 9 408 ja 16-vuotiaita 2 862.

– Ei ole mitään loogista syytä sille, että 16-vuotiaita saajia olisi olennaisesti vähemmän kuin 17-vuotiaita. Moni opiskelija ei ole ilmeisesti tiennyt, että hänen kannattaa hakea opintotukea, toteaa Kelan etuuspäällikkö Piia Kuusisto.

Tilaston mukaan oppimateriaalilisän alikäyttöä on myös 15-vuotiaissa.

Muitakin muutoksia tapahtunut

Ammatillista koulutusta tai lukiokoulutusta suorittava nuori voi saada opintorahan oppimateriaalilisää, jos hänen vanhempiensa yhteenlasketut tulot ovat enintään 41 100 euroa vuodessa. Oppimateriaalilisä on 46,80 euroa kuukaudessa.

Oppimateriaalilisää voi saada vanhempansa luona asuva alle 20-vuotias ja muualla asuva alle 18-vuotias. Myös 15–16-vuotiaat voivat saada oppimateriaalilisää, vaikka he eivät voi lapsilisän takia saada muuta opintorahaa.

Muitakin muutoksia on tapahtunut. Vanhempien tulot eivät esimerkiksi enää pienennä 17-vuotiaalle myönnettävää opintorahan perusmäärää tai estä sen saamista, jos opiskelija asuu muualla kuin vanhempansa luona.

Muutos tuli voimaan elokuussa 2019.

Lue myös:

    Uusimmat