Tuhannet taloudet ilman sähköä: Suomea riepottelee myrskytuuli, jonka voima sen kun yltyy – Perämerellä yli nelimetrisiä aaltoja!

0:17
Video: Myrskytuuli lennätti oululaisen kahvilan merelle. Kuvaaja: Aki Laine

Ilmatieteen laitos varoittaa kovista tuulista koko Suomen laajuisesti aivan maan eteläosia lukuunottamatta. Tuulivaroitus on voimassa yhteensä 25 alueella maan keski- ja pohjoisosissa, ja lähes kaikilla merialueilla on tuuli- ja aallokkovaroituksia. 

Tuuli on yön ja aamun aikana riepotellut Suomea, ja maa-alueilla puuskittaiset tuulet voivat olla jopa 20–30 metriä sekunnissa. 

Kello 14 yli 7000 taloutta oli ilman sähköä, ja lukumäärän ennustetaan vielä kasvavan. 

Ilmatieteenlaitoksen mukaan tuuli on kaatanut puita ja rikkonut sähkö- ja telelinjoja, ja raivaustöitä tarvitaan laajoilla alueilla Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla.

Perämerellä yli nelimetrisiä aaltoja

Perämerelle on annettu tuuli-, aallokko- ja meren korkeusvaroitukset.

Perämerellä sijaitsevalla Hailuodolla keskituulen nopeus on 21 metriä sekunnissa, mutta puuskittaisen tuulen nopeudeksi on mitattu jopa 31,6 metriä sekunnissa. 

– Perämerellä esiintyy kovaa aallokkoa, jossa aallonkorkeus ylittää neljä metriä, Ilmatieteenlaitokselta kerrotaan.

Lauttaliikenne Hailuotoon on keskeytetty huonon sään vuoksi. 

Myös muualla tuulivaroituksia

Myös kaikilla muilla merialueilla on annettu tuuli- ja aallokkovaroituksia lukuunottamatta Ahvenanmerta ja Saaristomerta.

Ilmatieteenlaitokselta kerrotaan, että tuulet ovat voimakkaimmillaan tänään iltapäivällä ja alkuillasta. Tuulet siirtyvät hitaasti lauantain vastaisen yön aikana Lapin yli kohti Jäämerta, mutta huomennakin kannattaa vielä varautua tuuliseen säähän.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja