Tubettaja tuomittiin maksamaan muusikolle korvauksia – syynä halventava twiitti

Twiitissä väitettiin muusikon syyllistyneen seksuaalirikoksiin.

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut tamperelaisen tubettajan punkmuusikko Teemu Bergmanin kunnian loukkaamisesta. 

36-vuotias Youtube-kanavaa pitävä mies tuomittiin törkeästä kunnianloukkauksesta sakkoihin, ja hänet velvoitettiin maksamaan Bergmanille myös 3  000 euron kärsimyskorvaukset.

Oikeus toimitti STT:lle toukokuussa annetun tuomion viime viikolla, eikä se ole lainvoimainen. Tuomiosta on valitettu Turun hovioikeuteen.

Punkstoo-ilmiö alkoi kesällä 2021 Instagramiin perustetusta samannimisestä tilistä. 

Tilillä julkaistiin anonyymejä päivityksiä, joissa kerrottiin ihmisten kokemuksia epäasiallisesta käytöksestä Suomen punkyhteisössä.

Häirinnästä epäiltyjä ei nimetty julkaisuissa suoraan, mutta muun muassa Pää kii -yhtyeestä tunnettu Bergman arvioi tunnistaneensa itsensä ja teki yhdestä julkaisusta tutkintapyynnön. 

Bergman kutsui tekstiä valheeksi.

Väitettiin syyllistyneen seksuaalirikoksiin

Pirkanmaan käräjäoikeuden tuoreessa tapauksessa on kyse tamperelaismiehen Twitter-julkaisusta, jonka hän teki Punkstoo-kohun aikana. 

Käräjäoikeuden mukaan mies jakoi heinäkuussa 2021 uutisartikkelin aiheesta ja julkaisun yhteydessä väitti Bergmanin syyllistyneen seksuaalirikoksiin. 

Bergman koki julkaisun aiheuttaneen hänelle muun muassa mainehaittaa.

Twitter-julkaisun tehnyt mies myönsi julkaisseensa päivityksen. Oikeudessa hän vastasi teon täyttäneen perusmuotoisen kunnianloukkauksen tunnusmerkistön, jolloin teko olisi rikosoikeudellisesti vanhentunut. 

Hän on sittemmin poistanut julkaisun.

Oikeus katsoi julkaisun halventaneen Bergmania, koska esimerkiksi tuomioistuinten ratkaisuja niiden tueksi ei ollut esitetty.

Varsinaisesta Bergmanin Punkstoo-julkaisusta tekemästä tutkintapyynnöstä seurasi syyte törkeästä kunnianloukkauksesta kahdelle naiselle. 

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi viime marraskuussa syytteet, koska katsoi, ettei Bergmania voitu tekstistä tunnistaa. 

Myös tästä ratkaisusta on valitettu Turun hovioikeuteen.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat