Tšernobyliin avattiin uusi aurinkovoimala – ydinvoimalaonnettomuus sulki alueen 30 vuodeksi

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuusaluelle avattiin aurinkovoimala.

Tšernobylin ydinvoimalassa Ukrainassa vuonna 1986 sattunut onnettomuus sulki alueen yli 30 vuodeksi, mutta nyt siellä on taas toimintaa. Tosin melkoinen osa saastuneesta alueesta pysyy suljettuna vielä erittäin pitkän ajan.

Tuhoutuneen ydinvoimalan lähelle 3 700 aurinkopaneelia

Alueelle on kuitenkin perustettu muun muassa aurinkovoimala, jonka viralliset avajaiset olivat viime viikon perjantaina.

Solar Chernobyl -hanketta johtavat Ukrainan energiayhtiö Rodina ja Enerparc AG Saksassa. Ne ovat pystyttäneet lähelle tuhoutunutta nelosreaktoria yli 3 700 aurinkopaneelia. Voimala-alueen pinta-ala on noin 1,6 hehtaaria.

Uusi voimalaitos on syöttänyt energiaa Ukrainan sähköverkkoon jo heinäkuun alusta lähtien. Tšernobylin viimeisen ydinreaktorin sulkemisesta on jo 18 vuotta sitten.

Saastunut alue oiva paikka aurinkovoimalalle

Aurinkovoimalan paikkaa pidetään hyvänä, sillä noin 2 600 neliökilometrin saastunut alue on lähes tyhjä. Siellä on vaarallista oleilla pitkään. Säteilyn vuoksi esimerkiksi maanviljelys ei onnistu. Alueesta on tullut villieläinten paratiisi.

Aurinkovoimalle paikka oli myös siinä mielessä sopiva, että siellä oli entuudestaan jo suuri osa energian syöttämiseen verkkoon tarvittavasta infrastruktuurista.

Tšernobylin aurinkovoimalan kapasiteetti on nyt vain yksi megawatti. Vanhan ydinvoimalan kapasiteetti oli 4 000 megawattia.

Aurinkovoimalan kapasiteettia aiotaan kuitenkin kasvattaa sataan megawattiin.

Lue myös:

    Uusimmat