TS: Yhdistys antoi Li Anderssonille suuren vaalilahjoituksen – sitten yhdistyspomon tytär valittiin puoluetoveri Pekosen valtiosihteeriksi

Li Anderssonin (vas.) eduskuntavaalikampanja sai vuonna 2019 suurimman lain salliman lahjoituksen porvoolaiselta yhdistykseltä, jonka puheenjohtajan tytär nimitettiin vaalien jälkeen Anderssonin puoluetoverin, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen valtiosihteeriksi, kertoo Turun Sanomat.

Lehden mukaan kyseinen Kerkkoon kansantaloyhdistys oli vuoden 2019 vaaleissa 6 000 euron lahjoituksellaan Anderssonin kampanjan suurin yksittäinen lahjoittaja.

Kerkkoon kansantaloyhdistystä hallinnoi vasemmistopiireissä hyvin tunnettu Ruuthin suku, ja sen puheenjohtaja on Paula Ojala-Ruuth, jonka puoliso Aulis Ruuth toimi Vasemmistoliiton puoluesihteerinä vuosina 2001‒2007.

Vuoden 2019 vaalien jälkeen Ruuthien tytär Saila Ruuth nimitettiin yllätysnimenä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen määräaikaiseksi eli poliittiseksi valtiosihteeriksi.

Pekonen toteaa Turun Sanomille, että hän ei saanut Li Anderssonilta suosituksia valitessaan itselleen poliittista valtiosihteeriä, vaan kokosi kabinettinsa itse ja valitsi Saila Ruuthin valtiosihteerikseen täysin itsenäisesti.

Myös Andersson vakuuttaa, ettei hän ollut edesauttamassa Ruuthin nimitystä.

Turun Sanomat kysyi sekä Anderssonilta että Pekoselta, että eikö se saata näyttää ulospäin vastasuoritukselta, jos ensin on annettu kampanjalahjoitus ja sen jälkeen lahjoituksen antajan tytär on nimitetty valtiosihteeriksi.

Pekonen sanoo pitävänsä tulkintaa virheellisenä, outona ja loukkaavana, Anderssonin mielestä väite on virheellinen ja erikoinen.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki korosti Facebook-kirjoituksessaan, että Ruuth on valittu tehtäväänsä kokemuksensa ansiosta.

– Henkilö on opiskellut yliopistossa pääaineenaan sosiaalipolitiikkaa ja tehnyt gradunsa työeläkejärjestelmän toimivuudesta työn muutoksessa. Hän on työskennellyt työeläkeyhtiö Ilmarisella sekä Puuliitossa ja Teollisuusliitossa vastuualueena sosiaalipoliittiset kysymykset. Hän on myös työskennellyt opetus- ja kulttuuriministeriössä valtionapujen parissa. Puolueessa on toiminut mm. puoluehallituksen jäsenenä, vasemmistonaisten puheenjohtajana, vasemmistoliiton Uudenmaan piirin puheenjohtajana, Euroopan vasemmistopuolueen hallituksessa, Arhinmäki listaa.

Katso myös: Jyrki Sukula mahdollisista rajoitusten tiukennuksesta: "Käsittämätön ajatus" – näin ministeri Pekonen vastaa ravintola-alalta tulleeseen kritiikkiin

6:57

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja