TS: Vankien adhd-hoito kiven alla – tutkimuksiin useiden kuukausien jono

Suomessa adhd-vankien lääkehoitoon suhtaudutaan varovaisesti, eikä kuntoutusta juuri ole. Ruotsissa ryhdytään tarjoamaan vangeille vapaaehtoista adhd-seulontaa ja lääkitystä, uutisoi Turun Sanomat.

Vankien adhd-kuntoutus voisi maksaa itsensä jopa moninkertaisesti takaisin, arvioi Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma.

Suomalaisilla vangeilla esiintyy adhd-piirteitä kymmenkertaisesti verrattuna muuhun väestöön. Tutkimusten mukaan hoitamaton adhd lisää syrjäytymisen riskiä, varsinkin jos siihen liittyy päihdeongelma.

Psykiatrisen vankisairaalan adhd-tutkimuksiin täytyy kuitenkin jonottaa kuukausia, eikä vankiloissa juuri ole adhd-kuntoutusta. Esimerkiksi Turun vankilassa ei adhd-kuntoutusta tarjota, eikä vankilan johtaja Juhani Järvi ole kuullut sellaisesta muuallakaan.

Ruotsissa vangeille vapaaehtoista adhd-seulontaa

Ruotsissa rikosseuraamuslaitos (Kriminalvården) ryhtyy tarjoamaan vangeille vapaaehtoista adhd-seulontaa ja lääkitystä. Asiasta kertoi hiljattain Dagens Nyheter. Vuodenvaihteen jälkeen alkava testaus ja lääkitys perustuvat vapaaehtoisuuteen.

– Jos ruotsalaisten resurssit riittävät kunnolliseen diagnostiikkaan seulonnan jälkeen, niin mainio juttu. Jos siellä saadaan hyviä tuloksia, käytäntö varmasti leviää muuallekin, Lauerma sanoo Turun Sanomille.

Ruotsissa tehtyjen tutkimusten mukaan lääkehoito helpottaa adhd-diagnoosin saaneiden vankien sopeutumista tavalliseen elämään.

– Varmaa syysuhdetta ei ole osoitettu, mutta lääkkeen käyttöön liittyvä rikollisuuden väheneminen on ollut huomattavaa, Lauerma toteaa.

Vankien adhd:n laajamittainen seulonta Suomessa vaatisi tuntuvasti lisää resursseja.

– Ruotsissa vankia kohden käytetään rahaa tuplasti Suomeen verrattuna, Lauerma huomauttaa.

Vankien adhd:n seulominen ja diagnosointi ei ole helppoa.

– Aikuisikään mennessä heille on voinut kehittyä muita häiriöitä, kuten päihderiippuvuus, psykoosi tai psykopaattinen luonnehäiriö.

Diagnoosi edellyttää oireiden varhaisen alun osoittamista

Aikuisen adhd-diagnoosi edellyttää oireiden varhaisen alun osoittamista. Siihen tarvitaan esimerkiksi neuvolan ja kouluterveydenhuollon tietoja ja omaisen haastattelu.

Nykyisin vangit voivat ilmoittaa adhd-häiriöstään terveydenhuollon tulotarkastuksessa. Jos tulijalla on jo adhd-lääkitys, sitä voidaan jatkaa.

– Ensin tarkistetaan, että lääkitys perustuu asianmukaisiin tutkimuksiin, eikä stimulanttilääkkeiden väärinkäyttöä ole ilmennyt, Lauerma kertoo.

Toinen keino adhd-lääkityksen saamiseen vankilassa on, että vanki lähetetään tutkimusjaksolle Psykiatriseen vankisairaalaan. Esimerkiksi vangin kanssa työskentelevä ohjaaja, opettaja tai lääkäri voi olla aloitteellinen tutkimusten käynnistämisessä.

Lääkkeet eivät ole ainoa hoitokeino

Lääkkeiden lisäksi adhd:ta voidaan hoitaa monilla menetelmillä.

– Adhd-lääkityksellä voi olla merkittävä vaikutus elämänhallintaan. Toisaalta kaikkia ei pidä hoitaa lääkkeillä.

Adhd-potilailla esiintyy päihdeongelmia enemmän kuin muulla väestöllä, ja stimulanttipohjaisiin lääkkeisiin liittyy väärinkäytön riski. Lauerman mukaan vankien lääkitys aloitetaan yleensä atomoksetiinilla, jota ei voi väärinkäyttää.

– Lääkehoito toimii silloin, kun diagnoosi on selvä, henkilöllä on oma motivaatio eikä hänellä ole oheissairauksia, joita adhd:n lääkehoito voi lyödä korville.

Lue myös:

    Uusimmat