TS: THL:n laboratorion sulkeminen uhkaa resistenttien bakteerien torjuntaa – "Ovat suurimpia uhkia ihmisten terveydelle"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen säästöt vaarantavat asiantuntijoiden mukaan jo turvallisuuden. Asiasta uutisoi Turun Sanomat.

Turun laboratorion lakkautus heikentää asiantuntijoiden mukaan kykyä torjua antibiooteille vastustuskykyisiä tautikantoja.

THL:n eilen julkistama saneerausohjelma iskee pahiten Turkuun, jossa sijaitseva bakteeri-infektiot-yksikön laboratorio lopetetaan. Sen toimintaa siirretään Helsinkiin.

Turun Sanomien haastattelema bakteeri-infektiot-yksikön päällikkö ja Turun laboratorion johtaja Jari Jalava on huolissaan siitä, säilyykö infektiotautien seuranta Suomessa enää entisellä tasolla.

– Tämä vie laitoksesta myös pois paljon osaamista ja asiantuntemusta. Infektiotautien seuranta heikkenee, Jalava arvioi.

Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani ja bakteeriopin professori Pentti Huovinen on huolissaan siitä, säilyykö Suomi ajan tasalla infektiotautien seurannassa ja torjumisessa.

– Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat suurimpia uhkia ihmisten terveydelle. Kehitysmaissa tällaisten bakteerien aiheuttamat taudit ovat jo yleisiä, ja matkustelun myötä ne siirtyvät myös teollisuusmaihin, Huovinen toteaa.

– Britanniassa äskettäin tehty tutkimus päätyi ennustamaan, että tällaiset taudit tappavat vuosisadan puolessa välissä jopa enemmän ihmisiä kuin syöpä. Tällaisten tautien kumulatiiviset kustannukset brittitutkimuksen mukaan olla sata biljoonaa Yhdysvaltain dollaria vuoteen 2050 mennessä.

Huovinen muistuttaa Turun Sanomissa, että esimerkiksi Yhdysvalloissa on investoitu antibiooteille resistenttien tautien ehkäisyyn ja torjuntaan.

– Torjumiseen kuuluu kartoitus, ennaltaehkäisy, valistus ja lääketieteellinen seuranta. En ole enää varma, onko kenelläkään tämän jälkeen kokonaiskuvaa tilanteesta. 

Lue myös:

    Uusimmat