Mainos

TS: Sika syö kanaa ehkä jo ensi vuonna

Siipikarjan valkuaisesta valmistetun rehun syöttäminen sioille saattaa olla mahdollista EU:ssa jo ensi vuoden alusta.

Turun Sanomat kirjoittaa, että asian eteneminen on kiinni enää sian valkuaisen tunnistavasta testimenetelmästä, jonka komissio ennustaa valmistuvan syksyllä. Tautiriskin välttämiseksi tarvitaan testit, joilla pystytään varmentamaan, ettei sioille tai kanoille syötetä lajitovereitaan.

Testit märehtijäperäisen valkuaisen tunnistamiseen ovat jo olemassa. Siipikarjan tunnistava testi valmistuu aikaisintaan ensi vuonna.

Eläinproteiinin käyttäminen naudanrehussa kiellettiin 1990-luvulla ja kaikille tuotantoeläimille 2001 osana hullun lehmän taudin (BSE) torjuntaa. BSE-epidemian syynä oli se, että naudoille syötettiin sairastuneista märehtijöistä tehtyä rehua.

Euroopan komission mukaan BSE on poistuva uhka Euroopassa.

Taustalla tuontisoijan hinta

Eläinjätettä käsittelevän Honkajoki Oy:n tuotantojohtaja Matti Lahtinen uskoo sika- ja siipikarjarehujen käytön vapautumiseen lähivuosina, koska Eurooppa on kalliin tuontivalkuaisen, erityisesti soijan varassa.

Sika- ja siipikarjarehut valmistetaan lihaluujauhosta, joka tehdään eläinten elintarvikekelpoisesta teurasjätteestä. Sitä syntyy Suomessa 140 miljoonaa kiloa vuodessa. Tällä hetkellä siitä nauttivat eri muodoissaan turkiseläimet, lemmikkieläimet sekä sisäelimistä pitävät ihmiset.

(MTV3 - Turun Sanomat)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.