Trumpin verotiedot voi luovuttaa New Yorkin piirisyyttäjän käsiin – korkein oikeus äänesti selkein luvuin ratkaisun puolesta

Minkälainen on Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin vaikutus vaaleihin – historian dosentti kertoo näkemyksensä 7:59
Katso myös video: MTV:n Uutisaamussa käsiteltiin tammikuussa Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin vaikutusta vaaleihin.

Yhdysvaltain korkein oikeus on sallinut presidentti Donald Trumpin verotietojen luovuttamisen New Yorkin piirisyyttäjälle.

Yhdeksänhenkinen tuomioistuin äänesti asian puolesta luvuin 7-2. Trumpin tilitoimisto Mazars LLP on siis velvollinen noudattamaan kirjallista määräystä tietojen luovuttamisesta.

Korkeimman oikeuden on määrä päättää seuraavaksi tietojen luovuttamisesta kahden edustajainhuoneen komitean käsiin. 

Trump on tähän mennessä kieltäytynyt julkistamasta verotietojaan. Lakimiesten mukaan Trumpilla on syytesuoja niin kauan, kuin hän on istuva presidentti.

Liittovaltion tuomari hylkäsi jo aiemmin väitteet syytesuojasta.

Trumpiin kohdistuu tällä hetkellä useampi rikostutkinta. Edustajainhuone on tutkinut Trumpin kiinteistötoimintaan liittyvää mahdollista rahanpesua. Tutkinnassa ovat myös Trumpin suhteet erityisesti Ukrainaan ja tähän liittyvä mahdollinen korruptio.

Lisäksi New Yorkin piirisyyttäjä Cyrus Vance on johtanut Trumpiin kohdistuvaa rikostutkintaa vuodesta 2018 lähtien. 

Tutkinta sai alkunsa esiin tulleista väitteistä, joiden mukaan Trumpin entinen lakimies Michael Cohen oli maksanut pornonäyttelijä Stormy Danielsille ja entiselle Playboy-mallille Karen McDougalille, jotta nämä vaikenisivat salasuhteistaan Trumpin kanssa.

Cohen on väittänyt, että Trump olisi kehottanut häntä ottamaan ainakin toiselle naisista maksetut rahat omista kampanjavaroistaan.

Mikäli tällaiset väitteet osoittautuvat todeksi, se tietäisi Trumpille syytteitä vaalirahoituksesta. Hän on kiistänyt molemmat salasuhteet.

Korkein oikeus on kahdesti aiemmin mahdollistanut istuvan presidentin asettamisen syytteeseen. Vuonna 1974 tuomioistuin määräsi presidentti Richard Nixonin luovuttamaan ääninauhat Valkoisen talon puhelinkeskusteluista. 

Korkein oikeus salli myös syytteen nostamisen Bill Clintonia vastaan osavaltion virkamies Paula Jonesin syytettyä presidenttiä seksuaalisesta häirinnästä.

Lue myös:

    Uusimmat