Kaikkien oikeusjuttujen äiti uhkaa Trumpia, mikäli hän häviää marraskuun vaalit – "Oikeudellinen tilinteon hetki"

5:52
Katso, kuinka Biden ja Trump sanailivat omissa tv-tilaisuuksissaan – Bidenilla on vielä kompastumisen paikkoja

Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia voi odottaa oikea oikeusjuttujen suma, mikäli hän häviää lähestyvät presidentinvaalit.

Uutiskanava CNN:n mukaan useita Trumpia tai hänen liiketoimiaan penkovia tutkimuksia on toistaiseksi hidastanut tai suorastaan estänyt presidentin asema.

Tappio vaaleissa voisi CNN:n mukaan vertauskuvallisesti tuottaa käräjöintitulvan.

Yhdysvalloissa on ollut käynnissä lukuisia tutkimuksia muun muassa presidentin liiketoimista ja Trumpin veroihin liittyvistä järjestelyistä. Lisäksi presidenttiä uhkaavat henkilönä muun muassa kunnianloukkaussyytteet liittyen väitettyihin seksuaalisiin ahdistelutapauksiin.  

Lisäksi Trumpin väitetään saaneen virastaan laitonta hyötyä liiketoiminnalleen. Myös Trumpin verotiedoista ja niiden toimittamisesta tutkintojen käyttöön on käräjöity jo pitkään.

Toistaiseksi valtaosa tapauksista on pomppinut oikeusasteesta toiseen tai niiden etenemisen on käytännössä pysäyttänyt presidentin virka-asema.

– Hänen tappionsa tekisi syyttäjien sekä siviilijuttujen kantelijoiden tilanteen huomattavasti helpommaksi, toteaa entinen liittovaltion Manhattanin syyttäjä Harry Sandick.

– Presidentti on toistaiseksi nauttinut suurempaa suojaa muun muassa rikostapausten haasteiden sekä kongressin tekemien haasteiden osalta. Kaikki tämä on käytännössä johtunut vain hänen virastaan.

Liiketoiminta luupin alle

Innokkaimmat demokraatit ovat ehdottaneet jopa presidentillisiä rikoksia tutkivan komission perustamista, mikäli Trump häviää vaalit. Tällaista komissiota on esittänyt muun muassa eräs demokraattien edustajainhuoneen jäsen Kaliforniasta.

Kongressiedustajan mukaan komission riippumattomat syyttäjät tutkisivat muun muassa, ketkä mahdollistivat toimillaan ”korruptoituneen presidentin” toimet.

Esimerkkinä kongressiedustaja Eric Swalwell mainitsee postiäänestyksen väitetyn vaikeuttamisen maan hallinnon toimesta.

CNN:n mukaan kaikkein vakavin Trumpia uhkaava tapaus on Manhattanin piirisyyttäjän vetämä laaja tutkinta, jossa syynätään Trumpin organisaation taloudellisia toimia.

Syyttäjien asiakirjojen mukaan tutkinta voisi pureutua muun muassa siihen, syyllistyikö Trumpin yhtiö pankkipetokseen, veropetokseen tai liiketoimia koskevien asiapapereiden väärentämiseen.

CNN:n kutsuukin Trumpia uhkaavaa tilannetta ”lähestyväksi oikeudelliseksi tilinteon hetkeksi.”

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja