Trumpin haaveille raju isku: Hävinneen presidentin tärkein tukija käänsi takkinsa

Viimeinen naula arkkuun: Näin Trumpin tärkein tukija käänsi takkinsa – katso onnittelupuhe Bidenille 0:55
Katso video: Näillä sanoilla Trumpin tärkein tukija Mitch McConnell käänsi selkänsä Donald Trumpille.

Viime kuun presidentinvaaleissa hävinneen Donald Trumpin tukirintaman tärkein palanen mureni tänään. Senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell onnitteli tänään Joe Bidenia voitosta sen jälkeen, kun valitsijamiehet sinetöivät vaalituloksen eilen äänestyksessään.

Joe Bidenin nouseminen Yhdysvaltojen presidentiksi sai eilen lopullisen sinetin, kun valitsijamiesten enemmistö antoi maan vaalijärjestelmän mukaisesti äänensä Bidenille.

Valitsijamiehet noudattivat kansanäänestyksen tahtoa, ja Biden sai 302 valitsijamiestä taakseen eli reilusti yli voittoon vaaditut 270 ääntä.

Tähän asti hävinneen republikaanipuolueen tärkeimmät nimet ovat välttäneet viimeiseen asti puhumasta Bidenista virkaan valittuna presidenttinä (president-elect) tai Trumpista häviäjänä. Tänään nähtiin kuitenkin merkittävä käänne, kun senaatin puhemies, maan mahtavin republikaani Trumpin jälkeen, Mitch McConnell onnitteli Bidenia

– Valitsijamiehet ovat puhuneet. Tänään haluan onnitella virkaan valittua presidenttiä Joe Bidenia, McConnell sanoi CNN:n mukaan.

– Tästä päivästä lähtien maallamme on virallisesti virkaan valittu presidentti ja virkaan valittu varapresidentti.

Trump jatkoi tyhjiä puheitaan

McConnellin esimerkki on käänteentekevä, sillä suuri määrä senaattia hallussaan pitävistä republikaanisenaattoreista ei heti valitsijamiesten äänestyksen jälkeen ollut valmis hyväksymään vaalitulosta.

Tappiota ei vähemmän yllättävästi ole hyväksynyt Trumpkaan. McConnellin suunnanmuutoksen jälkeen Trump jatkoi tutuksi tullutta tapaansa ja tviittasi väitteitään vaalituloksen epärehellisyydestä.

Trump kirjoitti, että todisteita vaalivilpistä tulvii ennennäkemättömästi. Väite on osoittaunut toistuvasti tyhjäksi, sillä presidentin lakitiimi ei ole onnistunut esittämään yhtään vaalivilpin todistavaa todistuskappaletta lukuisissa nostamissaan oikeusjutuissa.

McConnell onnitteli puheessaan ensi kertaa myös Yhdysvaltain varapresidentiksi valittua Kamala Harrisia. Harris on ensimmäinen nainen, joka nousee virkaan maassa.

– Erimielisyyksistämme huolimatta jokainen yhdysvaltalainen voi tuntea ylpeyttä siitä, että kansakuntamme on valinnut naisen varapresidentiksi ensimmäistä kertaa historiassa.

Lue myös:

    Uusimmat