Trump yritti painostaa oikeusministeriötä julistamaan vaalituloksen korruptoituneeksi: "Jättäkää loput minulle"

Yhdysvaltain kongressin valvontakomitean julkaisemat asiakirjat paljastavat, että Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump yritti painostaa maan oikeusministeriötä julistamaan presidentinvaalit vilpillisiksi, vaikka siitä ei löydetty todisteita.

Valvontakomitean julkaisemien asiakirjojen tiedoista uutisoivat muun muassa uutistoimisto Reuters ja New York Times.

Valvontakomitean mukaan Trump painosti viime vuoden lopulla oikeusministeriön johtoa julistamaan vaalit korruptoituneiksi, jotta hän ja hänen liittolaisensa pystyisivät käyttämään sitä vaalituloksen kumoamiseen.

Vaatimukset ovat poikkeuksellisia, sillä presidentti ei yleensä sekaannu Valkoisesta talosta itsenäisen oikeusministeriön toimintaan oman etunsa edistämiseksi.

"Sanokaa vain, että vaalit olivat korruptoituneet"

Valvontakomiteain mukaan painostus tapahtui puhelinkeskustelussa 27. joulukuussa Trumpin ja silloisen oikeusministerin Jeffrey A. Rosenin sekä hänen avustajansa Richard P. Donoghuen välillä, New York Times kertoo.

Donoghue kertoo varoittaneensa Trumpia, että oikeusministeriöllä ei ole valtaa muuttaa vaalitulosta. Hänen mukaansa Trump oli vastannut, ettei hän odotakaan sitä.

– Sanokaa vain, että vaalit olivat korruptoituneet ja jättäkää loput minulle ja liittolaisilleni, Trump oli tiivistettynä sanonut Donoghuen mukaan.

Donaghuen mukaan Trump oli esittänyt väitteitä vilpistä useissa osavaltioissa. Rosen ja Donaghue olivat kertoneet presidentille, ettei sellaisesta ollut löytynyt jälkiä useista tutkimuksista huolimatta.

Trump oli viitannut esimerkiksi sosiaalisessa mediassa esitettyihin väitteisiin vaalivilpistä, ja väitti "tuhansien soittaneen" osavaltioiden syyttäjille asiasta.

– Ette ehkä seuraa internetiä kuten minä seuraan, Trump sanoi asiakirjojen mukaan.

Trumpin toimintaa tutkitaan

Trump ja osa republikaanien senaattoreista kampanjoi laajalti sen väitteen puolesta, että presidentinvaaleissa tapahtui vilppiä ja tulos ei olisi laillinen.

Näitä väitteitä on tutkittu laajasti sekä oikeusviranomaisten että median puolelta, eikä niille ole löytynyt todisteita.

Valvontakomitea julkaisi asiakirjat puhelinkeskustelusta osana tutkintaa, jossa selvitetään toimiko Trumpin hallinto laittomasti yrittäessään kumota vaalien tuloksen.

Yleensä presidentin ja ministereiden keskusteluja ei julkisteta. New York Timesin mukaan komitea katsoi kuitenkin tärkeäksi, että kongressi tietää millä mittakaavalla Trump kampanjoi vaalituloksen kumoamisen puolesta.

Nykyisen presidentin Joe Bidenin alainen oikeusministeriö kertoi aiemmin että kongressin tutkijat selvittävät Trumpin mahdollisia väärinkäytöksiä, ja aiemmille ministereille ja virkamiehille on annettu lupa todistaa entistä presidenttiä vastaan.

Ministeriö perustelee päätöstä sillä, että presidentti ei saa käyttää toimivaltaansa omien etujensa edistämiseen, vaan sen täytyy olla valtion edun mukaista.

Lue myös:

    Uusimmat