Trump vei Hongkongilta erityisaseman: "Aluetta kohdellaan jatkossa kuin Manner-Kiinaa"

Hongkong aikoo soveltaa uutta turvallisuuslakia ankarasti, sanoo hallintojohtaja 2:00
Tästä Hongkongin uudessa turvallisuuslaissa on kyse.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on ilmoittanut peruvansa presidentin asetuksella Hongkongin erityisaseman, joka on taannut alueelle muun muassa kauppaan, tulleihin ja matkustamiseen liittyviä etuja.

– Hongkongia kohdellaan jatkossa samoin kuin Manner-Kiinaa – ei erityisetuja, ei taloudellista erityskohtelua, ei arkaluontoisen teknologian vientiä, Trump sanoi mediatilaisuudessa.

Muutos liittyy Kiinan masinoimaan Hongkongin turvallisuuslakiin, jota useat muut maat ovat kritisoineen ankarasti.

Uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvaltain senaatti pääsi sopuun Kiinan vastaisista sanktioista heinäkuun alussa.

Trump allekirjoitti tiistaina paikallista aikaa lain, joka mahdollistaa sanktiot muun muassa pankeille, joiden kautta kulkee kiinalaisviranomaisten ja Hongkongin poliisin merkittävää rahaliikennettä.

CNN:n mukaan Trump nosti median edessä jälleen esiin myös koronaviruksen, josta tehtiin ensimmäiset havainnot Kiinan Wuhanissa viime vuoden lopulla.

Trump on toistuvasti syyttänyt Kiinaa viruksen leviämisestä pandemiaksi.

– (He) olisivat voineen pysäyttää sen. Heidän olisi pitänyt tehdä niin, Trump sanoi.

Hongkongin kiistelty turvallisuuslaki tuli voimaan kesäkuun lopussa. Laki määrää kovia rangaistuksia muun muassa itsenäisyyden kannattamisesta.

Useita Kiinan vastaisia ulostuloja

Trumpilta on vaadittu jyrkempiä toimia Kiinaa kohtaan lain voimaantulon jälkeen.

Aiemmin presidentti on antanut ymmärtää olevansa tyytymätön Kiinan toimiin, mutta hän on esimerkiksi pitänyt kiinni kauppasopimuksesta, jonka maat saivat neuvoteltua viime vuonna, CNN kertoo.

Uutiskanavan mukaan Trumpin hallinto on viime aikoina tehnyt useita Kiinan vastaisia ulostuloja.

Ulkoministeri Mike Pompeo esimerkiksi arvosteli alkuviikolla Kiinan toimia Etelä-Kiinan merellä. Pompeo ilmoitti Yhdysvaltojen pitävän laittomina Kiinan pyrkimyksiä saada hallintaansa laajoja merialueita.

Kiina vastasi kritiikkiin sanomalla sitä perusteettomaksi ja syyttämällä Yhdysvaltoja yrityksestä rikkoa rauhaa alueella.

Viime viikolla Yhdysvallat ilmoitti sanktioista kiinalaisviranomaisille, joiden epäillään olevan vastuussa muun muassa uiguureihin kohdistuvista ihmisoikeusloukkauksista Xinjiangin autonomisella alueella.

Lue myös:

    Uusimmat