Yhdysvaltion korkein oikeus salli liittovaltion teloitukset: ensimmäinen kuolemantuomio pantiin täytäntöön vain tunteja päätöksen jälkeen

1:58
Katso myös video: MTV Uutiset kertoi vuonna 2016 maailmassa teloitetun enemmän ihmisiä kuin edeltäneeseen 25 vuoteen.

Kyseessä oli lähes 20 vuoteen ensimmäinen liittovaltiossa toimeenpantu kuolemantuomio.

 Teloitettu Daniel Lewis Lee ja hänen rikoskumppaninsa oli tuomittu Arkansasissa tehdystä kolmihenkisen perheen kidutusmurhasta vuonna 1996. Yksi uhreista oli alaikäinen.

Uhrien omaiset olivat pyytäneet teloituksen lykkäystä, koska pelkäsivät osallistumisensa altistavan heidät koronavirukselle. 

Osa omaisista oli myös vaatinut, että Leen tuomio muutettaisiin elinkautiseksi, kuten hänen rikoskumppanillaan. 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lupasi jo vuosi sitten, että kuolemantuomioiden täytäntöönpanoa liittovaltioissa jatkettaisiin. Päätöstä arvostelleet pelkäävät, että tuomioita pantaisiin sen varjolla hätiköidysti täytäntöön. 

Leen teloitus oli siirretty toimeenpantavaks maanantainai 13.7 kello 23 Suomen aikaa, mutta käräjäoikeuden tuomari Tanya Chutkan esti täytäntöönpanon lakiteknisten epäselvyyksien vuoksi.

Myös muita teloituksia lykättiin maanantaina. Korkein oikeus äänesti lopulta kuolemantuomion puolesta äänin 5-4.

Viimeisin teloitus liittovaltiossa ennen Leetä toimeenpantiin vuonna 2003, kun 53-vuotias Persianlahden sodan veteraani Louis Jones Jr. tuomittiin kuoleman naissotilaan seksuaalimurhasta. 

Kolme muuta teloitusta on ajoitettu tapahtuvaksi lähitulevaisuudessa. Heidät on Leen tavoin tuomittu alaikäisiin kohdistuneista henkirikoksista. 

Teloitusten määrä on ollut laskussa eri osavaltioissa 2000-luvun aikana. Tilastojen mukaan maassa teloitettiin vuosien 2004-2019 välisenä aikana 59 vankia, joista yhdeksän Texasissa.  

Lähde: BBC, CBS.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja