Mainos

Trump: Miksi Kim Jong-un haukkuu minua vanhaksi? En ikinä kutsuisi häntä lyhyeksi ja lihavaksi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jälleen kommentoinut Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Asiaa toimittajille Hanoissa kommentoinut Trump sanoi uskovansa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin kokee, ettei Venäjä sekaantunut vaaleihin. Trump sanoi kuitenkin myös tukevansa Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisia. Viranomaiset ovat tulleet siihen lopputulokseen, että Venäjä sekaantui vaaleihin.

Trumpin uusista kommenteista uutisoi muun muassa CNN.

Aiemmin Trump sanoi uskovansa Putinia, joka vakuutti, ettei Venäjä sekaantunut vaaleihin. Presidentit tapasivat lyhyesti Apec-talouskokouksessa Vietnamissa.

Trump sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei hän halunnut aloittaa aiheesta julkista kinaa Putinin kanssa.

–  En katso, että alkaisin riidellä jonkun kanssa, kun joka puolella on toimittajia ja kamerat nauhoittamassa ja näkemässä keskustelujamme, Trump kommentoi CNN:n mukaan.

Trumpin ja Putinin tapaamiset tosin eivät olleet julkisia, eivätkä toimittajat nähneet kaksikon keskusteluita, CNN kertoo.

1:46

Trumpin mukaan Kiina luvannut tiukentaa Pohjois-Korea-pakotteita

Aiemmin tänään Trump sanoi myös, että Kiinan presidentti Xi Jinping on luvannut tiukentaa Pohjois-Koreaan kohdistuvia pakotteita. Aasian-virkamatkallaan oleva Trump kertoi asiasta Twitterissä tarkentamatta yksityiskohtia.

Trump käsitteli Pohjois-Koreaa myös toisessa tviitissään, jossa hän ihmetteli, miksi Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un loukkaa häntä kutsumalla häntä vanhaksi. Trump piikitteli tviitissään, ettei ikinä kutsuisi Kimiä lyhyeksi ja lihavaksi.

–  Noh, yritin kovasti olla hänen ystävänsä – ehkä jonain päivänä se tapahtuu, Trump jatkoi.

Pohjois-Korea julkaisi eilen ensimmäisen julkisen kannanottonsa Trumpin Aasian-kiertueeseen, jonka yksi keskeisistä puheenaiheista on ollut Pohjois-Korea ja sen aiheuttama ydinaseuhka. Pohjois-Korean mukaan Trump on sodanlietsoja, joka vain vahvistaa Pohjois-Korean halua saavuttaa ydinasetavoitteensa, viestitti Pohjois-Korean ulkoministeriön edustaja valtiollisen uutistoimisto KCNA:n mukaan.

Trump kommentoi Hanoin tiedotustilaisuudessa Pohjois-Korean uhkaa sanomalla, että tavoitteena on edistys, ei provosointi.

–  Tarkoitan, että meitä on provosoitu. Maailmaa on provosoitu, Trump täsmensi ja jatkoi, että sodan asemesta tavoitteena on pyrkimys rauhaan Pohjois-Korean kanssa.

Vietnamin presidentti Tran Dai Quang sanoi tiedotustilaisuudessa Vietnamin tukevan tavoitteita, joilla Pohjois-Korea saataisiin luopumaan ydinaseistaan.

2:07

Trump tarjoutui neuvottelijaksi kiistaan Etelä-Kiinan merellä

Trump myös tarjoutui sovittelijaksi Etelä-Kiinan meren aluekiistassa. Trump esitti tarjouksensa Vietnamin presidentille kehaisten olevansa erittäin hyvä sovittelija.

Vietnam on jo pitkään kosiskellut Yhdysvalloilta tukea aluekiistassaan Kiinan kanssa. Kiina on rakentanut sotilastukikohtia ja tekosaaria Etelä-Kiinan merelle, joka on on tärkeä kauppareitti sekä luonnonvaroiltaan todennäköisesti rikas. Aluekiistan osapuolina on useita muitakin Aasian valtioita.

Vietnam lykkäsi aiemmin tänä vuonna öljynetsintäprojektiaan Etelä-Kiinan merellä Kiinan väitetyn painostuksen vuoksi.

Trumpin Aasian kiertue jatkuu tänään. CNN:n mukaan presidentti on parhaillaan matkalla Filippiineille, jossa hän muun muassa tapaa maan presidentin Rodrigo Duterten.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.