Donald Trump kertoo FBI:n tehneen kotietsinnän hänen Floridan kotiinsa: "Trumpin mukaan agentit mursivat hänen kassakaappinsa"

1:33
Trumpin mukaan FBI on tehnyt kotietsinnän hänen Floridan-kodissaan.

FBI ei ole vahvistanut tietoja eikä ole avannut, mistä etsinnässä oli mahdollisesti kyse.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump sanoo, että liittovaltion poliisi FBI on tehnyt kotietsinnän Floridassa sijaitsevalle Mar-a-Lago-kartanolle, jossa Trump asuu.

Trump kertoo asiasta lausunnossaan sosiaalisessa mediassa ja on vahvistanut asian uutiskanava CNN:lle.

– Julkaisemassaan lausunnossa Trump sanoo, ettei kotietsinnästä ilmoitettu etukäteen ja että agentit mursivat sen aikana hänen kassakaappinsa, kertoo MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen.

FBI ei ole vahvistanut tietoja eikä ole avannut, mistä etsinnässä oli mahdollisesti kyse. CNN:n mukaan oikeusministeriö ja Valkoinen talo ovat kieltäytyneet kommentoimasta asiaa. Virkamiehen mukaan Valkoista taloa ei ollut tiedotettu etsinnästä.

CNN kirjoittaa, että etsintä alkoi paikallista aikaa maanantaiaamuna. Median lähteiden mukaan viranomaiset keskittyivät erityisesti Trumpin toimistoihin ja kartanon yksityisiin tiloihin. Mar-a-Lagossa sijaitsee myös klubi, jossa on muun muassa kylpyläpalveluita.

– Entinen presidentti ei ollut etsinnän aikana kartanollaan vaan mediatietojen mukaan Trump Towerissa New Yorkissa, kertoo Puumalainen. 

Liittynee Valkoisesta talosta vietyihin asiakirjoihin

Guardian-lehti kirjoittaa asiaa tuntevaan lähteeseensä viitaten, että etsintä vaikuttaa liittyvän tutkintaan, jonka mukaan Trump oli presidenttikautensa jälkeen ottanut laittomasti mukaansa asiakirjoja Valkoisesta talosta.

Myös New York Times kirjoittaa lähteisiinsä viitaten, että etsintä näyttää liittyneen asiakirjoihin. Lehden tietojen mukaan kartanolle oli viety laatikoita, joissa oli salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja.

Yhdysvaltain kansallisarkisto sanoi helmikuussa, että se oli saanut 15 laatikollista asiakirjoja Trumpin Floridan-kartanolta. Tuolloin Washington Post raportoi, että laatikoissa oli salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja, jotka Trump oli ottanut mukaansa vaalitappionsa jälkeen.

Lain mukaan asiakirjat olisi Trumpin presidenttikauden päätyttyä luovuttaa, mutta ne oli viety Mar-a-Lagoon.

Kansallisarkisto pyysi oikeusministeriöitä aloittamaan tutkinnan Trumpin toiminnasta.

Kotietsintä on vain yksi käynnissä olevista Trumpia koskevista tutkinnoista. 

– Trumpia ja hänen lähipiiriä tutkitaan talousrikoksista, osallisuudesta kongressimellakkaan ja yrityksiin kumota presidentinvaalien tulos, muistuttaa Puumalainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja