Trump sai erävoiton, mutta miten Muellerin raportti vaikuttaa USA:n presidentinvaaleihin? "Trumpin kannatus nousee, kukistaminen vaatisi demokraateilta aitoa poliittista sisältöä"

1:32
Erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinta valmistui.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sai erikoistutkija Robert Muellerin raportin johtopäätelmistä suuren erävoiton, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Aaltola kertoo MTV Uutisille, että yksinkertaisuudessaan raportti osoitti, ettei syytekynnys ylittynyt niiden väitteiden osalta, että Trump olisi vehkeillyt Venäjän vaalihäirintäoperaation kanssa.

Aaltola uskoo, että Trumpin kannatus kääntyy raportin johtopäätelmien jälkeen nousuun.

– Hänen päällään on ollut epäilyksen varjo ja luulen, että kannatus kääntyy nousuun. Amerikkalaiset varmaan suhtautuvat presidenttiinsä tämän jälkeen hieman aiempaa ymmärtäväisemmin.

Vakava syytös yhä avaamatta

Aaltola kuitenkin muistuttaa, että raportti ei tehnyt johtopäätelmiä siitä, syyllistyikö Trump oikeuden estämiseen, mikä on Yhdysvalloissa vakava syytös. Tämän kysymyksen osalta pallo on oikeusministeriöllä ja kongressilla.

Aaltola uskoo, että raportti sisältää paljon tulenarkoja asioita ja on vain ajan kysymys, milloin vuodot alkavat, jos raporttia ei suurelta osin julkaista.

– Asiat siirtyvät hieman tulevaisuuteen. Jos raporttia ei suoraan julkaista, se varmasti vuotaa jossain vaiheessa lähipäivinä tai viikkoina. Kysymys on, miten ja milloin niistä saadaan julkinen soppa aikaiseksi.

Pelkkä arvostelu ei riitä

Mika Aaltolan mukaan pelkkä Trumpin arvosteleminen ei riitä tuomaan demokraateille voittoa tulevissa presidentinvaaleissa.

Aaltolan mukaan Trumpin kukistaminen vaatisi demokraateilta aitoa poliittista sisältöä kampanjaansa. Ohjelmajohtaja kuitenkin muistuttaa, että Trump on presidenttinä varsin epäsuosittu.

– Jos demokraateille tulee maltillinen keskilinjan ehdokas, niin heillä on hyvät mahdollisuudet voittaa. Muellerin tutkinta jää ihmisten mielissä aika nopeasti unholaan ja politiikka saa uutta sisältöä tulevista konflikteista ja skandaaleista.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja