Trump on kuin kuumilla kivillä, onnistuuko protesteihin yllyttäminen? Asiantuntija: "Yhdysvalloissa on paljon aseita, jos kansalaiset lähtevät kaduille, ei paljon tarvita, että jotain tapahtuu…"

Asiantuntija kertoo Seitsemän uutisissa, miksi Trumpin kannattajakunta ei näy mielipidemittauksissa 2:48

Yhdysvaltain vaalituloksia on tänään jännitetty koko päivän ajan. Trump on kylvänyt eripuraa ja väittänyt vaaleja jopa vilpillisiksi. MTV Uutisten haastattelema asiantuntija uskoo, että Yhdysvalloissa saattaa puhjeta levottomuuksia.

Äänestys päättyi Suomen aikaa varhain tänä aamuna.

– Parhaassa tapauksessa tulokset saadaan huomenna illalla, jos Biden pitää Michiganin ja Winsconsinin, niin kuin nyt näyttää. Se saattaa riittää, jos hän pitää myös Arizonan ja Nevadan, sanoo Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Rani-Henrik Andersson Helsingin yliopistosta.

– Todennäköisimmin mennään perjantaille ja saattaa mennä vielä ensi viikkoonkin, jos Pennsylvaniassa äänten laskenta kestää, Andersson lisää.

Kannatuskyselyt ovat hämmentäneet

Trumpin kannatus ei näkynyt kannattajakyselyissä niin voimakkaasti kuin se näkyy nyt nähdyissä äänestystuloksissa. Tämä on hämmentänyt monia.

– Sitä ovat monet pähkäilleet. Voi olla että Trumpin kannattajakunta ei ole niitä kaikkein innokkaimpia vastailemaan kaikenlaisiin gallupeihin. Sellainen on mututuntuma tällä hetkellä.

Voi myös olla mahdollista, etteivät Trumpin kannattajat halua kertoa kannattavansa häntä.

– Siitähän puhuttiin paljon viimeksi. Nyt on ollut puhetta siitä, ettei sellaista porukkaa enää olisi, mutta ehkä kuitenkin oli. Trump on kyllä pärjännyt paremmin kuin mitä olisi uskonut.

Trump lietsoo eripuraa

Yhdysvallat on kahtiajakautunut ja Trump on tänään lietsonut protestimieltä kannattajiinsa. Nyt pelätään, nousevatko kannattajat barrikadeille. 

–  Kyllä pelko on ihan aiheellinen. Yhdysvalloissa on paljon aseita ja kun kansalaiset lähtevät kaduille niin ei siinä paljon tarvita, että jotain tapahtuu.

Biden on kirinyt kovasti illan edetessä. Andersson ei vielä uskalla julistaa häntä voittajaksi.

–  En uskalla ihan varmasti vielä sanoa, mutta näyttää siltä, että Biden kirii.

Lue myös:

    Uusimmat