Trump myöntää tienneensä koronaviruksen vaarallisuudesta jo helmikuussa – "Vähättelin sitä, ettei syntyisi paniikkia"

Trumpin tukijat pitävät koronalukuja liioiteltuna eivätkä usko valtamediaan –"Olen niin ylpeä, että Trump on presidenttini" 2:37
Trumpin tukijat pitävät koronalukuja liioiteltuna eivätkä usko valtamediaan – "Olen niin ylpeä, että Trump on presidenttini" (27.8.)

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump myöntää vähätelleensä koronan vaarallisuutta tietoisesti, kertoo CNN. Hän kertoo tuoreessa kirjassa tienneensä viruksen tappavasta luonteesta jo helmikuussa, vaikka vakuutti julkisesti että "kaikki tulee olemaan hyvin".

Presidentti Donald Trump on myöntänyt tienneensä koronaviruksen vaarallisuudesta viikkoja ennen kuin Yhdysvalloissa todettiin ensimmäinen koronavirustapaus.

Toimittaja Bob Woodward kertoo Rage-kirjassaan, kuinka presidentti Donald Trump kertoi hänelle haastattelujen sarjassa tienneensä hyvissä ajoin, että virus leviää ilmassa, on helposti tarttuva ja vaarallinen.

– Tämä on tappava virus, Trump sanoi Woodwardille 7. helmikuuta tänä vuonna.

Hän lisäsi, että koronavirus on ”ehkä viisi kertaa tappavampi kuin tavallinen flunssa.”

Maaliskuussa Trump myönsi Woodwardille, että on pitänyt tiedon viruksen vaarallisuudesta piilossa  yleisöltä.

– Halusin vähätellä sitä. En vieläkään halua aiheuttaa paniikkia, Trump kertoi 19. maaliskuuta.

Hän oli julistanut Yhdysvaltoihin kansallisen poikkeustilan koronaviruksen vuoksi vain päiviä aiemmin, 13. maaliskuuta.

Trump paljasti haastatteluissa, että hän tiesi hyvinkin yksityiskohtaisesti viruksen vaaroista paljon aiemmin kuin tähän asti on tiedetty. Tiedot ovat jyrkässä ristiriidassa hänen aiempien julkisten lausuntojensa kanssa. Niiden mukaan virus ”tulee häviämään” ja ”kaikki tulee olemaan hyvin”.

CNN kuvailee kirjan esittävän presidentin miehenä, joka on pettänyt kansalaisten luottamuksen ja väistellyt keskeisiä vastuitaan.

Asiantuntijoiden mukaan tuhansien amerikkalaisten henki olisi voitu pelastaa, jos Trump olisi kertonut heti helmikuussa kaiken tietonsa koronaviruksen luonteesta ja sen lisäksi rajoittanut liikkumista, kehottanut pitämään maskeja, muistuttanut etäisyyden pitämisestä ja käsien pesemisestä.

Lue myös:

    Uusimmat