Trump lyttäsi hallintonsa teettämän ilmastoraportin: "En usko siihen – me olemme puhtaita, mutta kaikki muut maapallon paikat ovat likaisia"

Trump lyttäsi hallintonsa teettämän ilmastoraportin:"Olen lukenut joitakin osia siitä, en usko siihen" 5:27

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tyrmännyt oman hallintonsa teettämän raportin ilmastonmuutoksesta kertomalla, ettei usko sen sisältöön.

Valkoisen talon ulkopuolella tavoitettu presidentti Trump kommentoi maan hallinnon perjantaina julkaisemaa ilmastoraporttia odottaville toimittajille.

Toimittajat kysyivät presidentiltä mielipidettä raportin väitteeseen siitä, että ilmastonmuutos voisi tehdä merkittävää tuhoa Yhdysvaltain markkinoille.

– En usko siihen, presidentti Trump letkaisi.

Raportin mukaan ilmastonmuutos tulee maksamaan Yhdysvalloille satoja miljardeja dollareita vuosittain ja vaikuttamaan myös kansalaisten terveyteen. 

"Kaikki muut maapallon paikat likaisia"

Maailman johtavat tutkijat ovat todenneet, että ilmastonmuutos etenee ihmisten vaikutuksesta ja maapallon normaalit lämpötilanvaihtelut tulevat kärjistymään ihmisten toiminnan myötä.

Presidentti Trump kommentoi medialle eilen, että oli lukenut "joitakin osia" perjantaina julkaistusta ilmastoraportista. Hän painotti, ettei Yhdysvallat ryhdy toimiin päästöjen vähentämiseksi elleivät muutkin maat tee näin.

– Meillä on Kiina ja Japani ja koko Aasia ja kaikki sen maat, mutta raportti käsittelee meidän maatamme.

– Tällä hetkellä maamme on puhtain, mitä se on ikinä ollut ja se on erittäin tärkeää minulle. Me olemme puhtaita, mutta kaikki muut maapallon paikat ovat likaisia, se ei ole hyvä asia. Haluan puhdasta ilmaa ja puhdasta vettä, se on erittäin tärkeää, Trump totesi toimittajille.

Trumpin entinen kilpakumppani Hillary Clinton on syyttänyt Trumpin hallintoa raportin piilottelusta.

Jopa satojen miljardien vaikutus

Neljäs Yhdysvalloissa julkaistu ilmastoraportti arvioi ilmastonmuutoksen mahdollisia vaikutuksia amerikkalaiseen yhteiskuntaan.

– Päästöjen jatkuvan kasvamisen myötä on ennustettu, että jotkin kansantalouden osat tulevat menettämään satoja miljardeja dollareita vuosisadan loppuun mennessä.

– Ilman merkittäviä ja kestäviä ympäristöhuojennuksia ja niiden paikallisia yhteensovittamisia, ilmastonmuutoksen odotetaan aiheuttavan yhä suurempia menetyksiä amerikkalaiselle infrastruktuurille ja hidastavan taloudellista kasvua vuosisadan aikana, raportissa todetaan.

Raportti huomautti myös, että ilmastonmuutoksen seurauksia on jo nähtävissä eri puolilla maata. Esimerkiksi äärimmäiset säätilat ovat yleistyneet. 

Selvitys päätetään toteamalla, että tulevaisuuden ilmastokatastrofi on vielä estettävissä, jos yhteiskunta toimii yhdessä pienentääkseen kasvihuonepäästöjä ja sopeutuu odotettavissa oleviin muutoksiin.

Aiemminkin arvostellut ilmastonmuutosta

Aiemmin lokakuussa presidentti Trump syytti ilmastotutkijoita oman poliittisen agendansa ajamisesta.

Hän kertoi esimerkiksi Fox Newsin haastattelussa, ettei ollut vakuuttunut siitä, että maapallon lämpötilojen nousu on ihmisten aiheuttamaa. 

Aloitettuaan presidentinvirassaan Trump myös veti Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta. Tätä hän perusteli sillä, että sopimus oli maalle "epäedullinen" ja vaikeutti yhdysvaltalaisyritysten toimintaa.

Lue myös:

    Uusimmat