Trump kehotti Kiinan presidenttiä neuvottelemaan suoraan Hongkongin mielenosoittajien kanssa – "Annetaan heidän toimia ensin humaanisti"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehottaa Kiinan presidenttiä neuvottelemaan suoraan Hongkongin mielenosoittajien kanssa. Trump sanoi kuitenkin tietävänsä, että presidentti Xi Jinping tuskin tekee niin.

Trump sanoi toimittajille New Jerseyssä olevansa huolissaan väkivaltaisen yhteenoton mahdollisuudesta Hongkongissa. Hän aikoo pian keskustella Xin kanssa puhelimitse.

Trump on aiemmin sanonut uskovansa, että presidentti Xi voi ratkaista tilanteen inhimillisesti.

Honkongissa on osoitettu mieltä jo viikkoja, ja Kiina on siirtänyt turvallisuusjoukkojaan Hongkongin rajalle.

Trump on joutunut kritiikin kohteeksi suhtautumisessaan demokratiaa puolustaviin mielenosoituksiin. Sekä poliitikot että asiantuntijat ovat syyttäneet Trumpia siitä, että tämä on hylännyt Yhdysvaltain pitkän perinteen tukea demokratialiikkeitä.

Yhdysvaltain presidentin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton puolestaan varoitti Kiinaa luomasta uutta Tiananmenin aukiota Hongkongiin. Hän viittasi 30 vuoden takaisiin tapahtumiin Pekingin Taivaallisen rauhan aukiolla, kun kuukausia jatkuneet demokratiamielenosoitukset tukahdutettiin verisesti.


Trump: Syyskuulle suunnitellut neuvottelut etenevät sovitusti

Aiemmin presidentti Trump linkitti mahdollisen Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasovun rauhanomaiseen ratkaisuun Hongkongissa.

–  Totta kai Kiina haluaa tehdä sopimuksen. Annetaan heidän toimia ensin humaanisti Hongkongin kanssa, Trump tviittasi.

Trump sanoi torstaina, että syyskuulle suunnitellut kauppaneuvottelut Kiinan kanssa etenevät suunnitellusti ja että osapuolet jatkavat neuvotteluja puhelimitse. Vain vajaata viikkoa aiemmin presidentti oli sanonut, että neuvottelujen seuraava kierros Washingtonissa saatetaan perua.

Hongkongin mielenosoitukset alkoivat alun perin kiistellystä luovutuslaista, joka olisi sallinut rikoksesta syytettyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Painostuksen myötä lakiehdotus hyllytettiin. Sittemmin mielenosoitukset ovat laajentuneet vaatimaan hallintojohtaja Carrie Lamin eroa ja Hongkongin itsemääräämisoikeuden laajentamista. 

Hongkongissa pelätään Kiinan armeijan väliintuloa mielenosoitusten jatkuessa 1:32
Hongkongissa on pelätty Kiinan armeijan väliintuloa.

Lue myös:

    Uusimmat