Trump: "Epäonnistumisen kaavat rikottava" – presidentti allekirjoitti asetuksen poliisin uudistamiseksi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on allekirjoittanut asetuksen, jonka tarkoituksena on kohentaa maan poliisilaitosten tilaa.

Trumpin mukaan asetus toisi yhteisöille "eleganttia oikeutta". Yhdysvalloissa on ollut viime aikoina useita tapauksia, joissa poliisin on epäilty tappaneen mustia siviilejä.

– Meidän tulee rikkoa vanhat epäonnistumisen kaavat, Trump kertoi ennen asetuksen allekirjoittamista.

Trump puhui toimittajille Valkoisen talon ruusutarhassa ennen asetuksen allekirjoittamista. Hänen mukaansa lainvalvonta ja yhteisöt tulee tuoda lähemmäs toisiaan eikä viedä kauemmas toisistaan.

Lisäksi Trump muun muassa linjasi ruusutarhapuheessaan, että kuristusotteen käyttö on jatkossa kielletty poliiseilta, lukuun ottamatta niitä tapauksia, joissa poliisin henki on vaarassa.

Uutiskanava CNN kertoo, että asetus kannustaa poliisilaitoksia ympäri maan omaksumaan "korkeimmat ammatilliset standardit yhteisöjä palvellessaan".

CNN:n mukaan Trumpin hallinto on aiemmin kuitenkin pyrkinyt vähentämään poliisilaitosten uudistuksiin pyrkiviä ohjelmia. Syyskuussa 2017 oikeusministeriö ilmoitti, että se leikkaa huomattavasti presidentti Barack Obaman hallintokaudella aloitettua ohjelmaa poliisilaitosten uudistamiseksi.

Valkoinen talo ei aio viedä poliisin rahoitusta

Valkoisen talon lähteet kertoivat aiemmin, että liittovaltion määrärahat poliisilaitoksille kytketään uudistuksien toteuttamiseen.

– Tarkoituksena on tuoda poliisit lähemmäs omia yhteisöjään. Emme ole aikeissa viedä poliisin rahoitusta, vaan sijoittaa enemmän ja kannustaa hyvään menettelyyn, kertoivat lähteet Valkoisesta talosta uutistoimisto AFP:lle aiemmin päivällä.

Lähteiden mukaan poliisilaitosten tulisi muun muassa palkata enemmän paikallista väkeä ja ylläpitää tietokantaa, jotta huonon työhistorian omaavat poliisit eivät voisi hakea töitä toisilta paikkakunnilta.

Trump kutsui tiistaina Valkoiseen taloon sekä poliiseja että poliisiväkivallan uhreiksi joutuneiden omaisia yhteiseen keskusteluhetkeen.

CNN kertoo, että Trumpin mukaan paikalla oli myös muun muassa helmikuussa Georgian Brunswickissa kuoliaaksi ammutun mustan lenkkeilijän Ahmaud Arberyn perhettä.

rumpin allekirjoittaman asetuksen lisäksi sekä demokraatit että republikaanit ovat niin ikään valmistelemassa kongressissa omia ehdotuksiaan poliisin uudistamisesta.

"On aika muuttaa tapaa, jolla valvomme kaupunkia"

Yhdysvaltain suurin poliisilaitos, New Yorkin poliisi NYPD, lakkauttaa väkivaltarikoksiin keskittyneen siviiliasuisen poliisiyksikkönsä. Yksikön noin 600 poliisia siirretään muihin tehtäviin, muun muassa etsivätyöhön ja korttelipoliiseiksi.

New York Times -lehden mukaan siviilipoliisiyksikkö on ollut mukana useissa epäselvissä ampumavälikohtauksissa. New Yorkin poliiseja on niin ikään syytetty kovista otteista ja pahoinpitelyistä rasismin vastaisissa mielenosoituksissa.

– On aika siirtyä eteenpäin, ja muuttaa sitä tapaa, jolla valvomme tätä kaupunkia. Voimme käyttää älyä ja oveluutta raa'an voiman sijasta, perusteli poliisilaitoksen edustaja Dermot Shea.

New Yorkin poliisivoimissa työskentelee liki 36 000 poliisia.

Yhdysvalloissa on ollut laajoja mielenosoituksia poliisin väkivaltaa ja rasismia vastaan sen jälkeen kun mustaihoinen George Floyd sai surmansa pidätystilanteessa Minneapolisissa kolme viikkoa sitten. Valkoinen poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat