Trump ei ole poikkeus – suusyöpä, aivohalvaus, alzheimer-epäilyt… Yhdysvaltojen presidentit ovat salailleet terveystietojaan ennenkin

4:05
Suusyöpä ja aivohalvaus: Aikaisemmat Yhdysvaltojen presidentit ovat pimittäneet vakaviakin sairauksia.

Donald Trumpin yritys salata terveystietojaan ei ole ainutlaatuista. Aikaisemmat presidentit peittelivät terveydentilaansa niin, että yksi jopa kuoli kesken virkakauden.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin terveydentilaa on arvuuteltu perjantaina varmennetusta koronatartunnasta lähtien. Hänen oireitaan kuvailtiin ensin lieviksi, vaikka Trump siirrettiinkin sotilassairaalaan lauantaina.

Viikonlopun tiedotustilaisuuksissa epäselvää oli, annettiinko presidentille lisähappea, milloin ja kuinka paljon. Lopulta Trump itsekin myönsi, että tilanne viime viikon lopulla oli heikko.

Donald Trump ei ole suinkaan ensimmäinen presidentti, joka piilottelee todellista terveydentilaansa kansalta. MTV Uutiset esittelee 5 presidenttiä, joiden sairaudet selvisivät suurelle yleisölle jälkikäteen.

Syöpäleikkaus huvijahdilla – Grover Cleveland

Demokraattipuolueen Grover Clevelandin toinen presidenttikausi vuonna 1893 alkoi talouden taantumalla. Pahempaa oli kuitenkin luvassa, kun Clevelandilla todettiin syöpä suun kitalaessa.

Cleveland pelkäsi, että tieto sairaudesta pahentaisi taantumaa entisestään. Sairaalavierailua ei voinut piilotella, joten Cleveland teki uhkarohkean ratkaisun.

Vuoden 1893 heinäkuussa Cleveland esitti lähtevänsä ystävänsä jahdille purjehtimaan. Jahdin kansien alle oli rakennettu leikkaussali, jossa Cleveland operoitiin.

Clevelandilta poistettiin yläleuan vasen puoli ja osa suulaesta, koska kasvain oli lävistänyt sen. Cleveland palasi julkisuuteen elokuussa, eikä kukaan huomannut, että poistettu leuka oli korvattu proteesilla.

Lääkärit ja Clevelandin läheiset pitivät tapauksen salassa. Operaatio paljastettiin vasta 24 vuotta myöhemmin, hyvän aikaa Clevelandin kuoleman jälkeen.

Woodrow Wilson johti Yhdysvaltoja ensimmäisessä maailmansodassa. Kuva: AOP.

Kun vaimosta tuli presidentti – Woodrow Wilson

Vuoden 1919 syyskuussa eräs lääkäri huomasi klassisen aivohalvauksen merkin: demokraattipresidentti Woodrow Wilsonin leukapielestä valui kuolaa. Kahta kuukautta myöhemmin Wilson sai halvauksen, joka muutti presidentin persoonallisuutta pysyvästi.

Aikanaan lääkäri sanoivat Wilsonin kärsivän hermoromahduksesta. Oikeasti Wilson oli kaatunut kylpyhuoneen lattialle, ja heräsi osin halvaantuneena.

Wilsonin vaimo Edith Wilson piti huolen siitä, ettei presidentin luokse päässeet hoitohenkilökunnan ja perheen lisäksi kuin läheisimmät neuvonantajat sekä ministerit.

Washington Postin mukaan presidentti ei kyennyt tekemään kunnolla päätöksiä. Niissä harvoissa määräyksissä, joita Valkoisesta talosta lähti, oli vahva Ensimmäisen naisen vaikutus.

Kansa ei nähnyt pyörätuolia – Franklin Roosevelt

Demokraattipresidentti Franklin Delano Roosevelt nostetaan usein Yhdysvaltojen historian parhaiden presidenttien joukkoon. Mutta olisiko Roosevelt voittanut neljät vaalit peräjälkeen, jos kansa olisi nähnyt hänet pyörätuolissa?

Roosevelt palveli presidenttinä vuodesta 1933 aina kuolemaansa vuoteen 1945 saakka. Polio vei hänen kykynsä kävellä ilman jalkatukia 1940-luvun alussa.

Roosevelt onnistui peittämään yleisöltä tiedon siitä, että hän oli invalidi.

Rooseveltin terveysongelmat kasautuivat 1940-luvun mittaan: Verenpaine kohosi. Verenkierto heikkeni. Keuhkot alkoivat pettää. Sydän suurentui.

Vuoden 1944 vaalikampanjan aikaan lääkärit kertoivat medialle, että tiedot Rooseveltin terveysongelmista eivät pidä paikkaansa.

Ennen vaalikampanjan aloitusta yksi presidentin lääkäreistä kirjoitti, ettei usko Rooseveltin selviävän hengissä neljännestä presidenttikaudesta. Ennustus kävi toteen.

Roosevelt kuoli aivoverenvuotoon huhtikuussa 1945, eikä nähnyt toisen maailmansodan päättymistä.

Sairauksia hymyilevän ulkokuoren alla – John F. Kennedy

Valovoimainen ja nuorekas demokraattipresidentti John F. Kennedy onnistui pitämään sairastaustansa piilossa koko elämänsä.

Kennedy vietti nuorena pitkiä aikoja sairaalahoidossa. Hän kärsi muun muassa selkäkivuista ja Addisonin taudista.

Stressaavina hetkinä, kuten epäonnistuneen Sikojenlahden maihinnousun aikaan ja Kuuban ohjuskriisissä, Kennedy söi runsaasti lääkkeitä, kuten steroideja, kipulääkkeitä, antibiootteja ja kouristuksia ehkäiseviä lääkkeitä.

Mikään Kennedyn sairauksista ei ollut hengenvaarallinen. Mutta totuus nuorekkaana ja elämänvoimaisena valitun Kennedyn takana oli toinen.

Ampumatapaus ja alzheimer – Ronald Reagan

Maan 40. presidentti, republikaani Ronald Reagania ammuttiin maaliskuussa 1981. Salamurhan kohteeksi joutuneesta Reaganista kerrottiin, että hän käveli sairaalaan omin jaloin.

– Kai te nyt olette republikaaneja, sanotaan Reaganin vitsailleen leikkauspöydällä.

Jälkikäteen selvisi, että heti päästyään sairaalaan Reagan luhistui Salaisen palvelun agenttien käsivarsille. Lääkärit ja hoitajat pelkäsivät Reaganin tekevän kuolemaa.

Viisi vuotta Reaganin virkakauden loppumisen jälkeen hänen todettiin sairastavan alzheimerin tautia. Reaganin poika Ron Reagan kertoi myöhemmin nähneensä ensimmäisiä merkkejä sairauksesta jo virassa.

Jälkikäteen on analysoitu, että Reaganin käyttämä sanavarasto supistui hänen virkauransa loppua kohti. Kiistatonta varmuutta ei kuitenkaan ole siitä, että Reagan olisi hallinnut Yhdysvaltoja sairaana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja