Trombi hämmensi Lappeenrannassa – näin suojaudut, jos trombi tulee vastaan

Trombi hämmensi Lappeenrannan lähettyvillä 0:16
Olli Vainikaisen kuvaamalla videolla näkyy, kuinka tien lähettyville on muodostunut trombi.

Lappeenrannassa Pallon kaupunginosassa nähtiin torstai-iltapäivänä trombi.

Olli Vainikaisen kuvaamalla videolla näkyy, kuinka tien lähettyville on muodostunut trombi.

Meteorologi Jenna Salminen kertoo, että Suomessa on heinä-elokuussa otollisin aika nähdä trombeja. Vuositasolla trombeja havaitaan Suomessa tilastollisesti keskimäärin 14 kappaletta. 

– Trombit syntyvät useimmiten niin, että on jo valmiiksi pyörteisyyttä ilmassa, ja sitten kuuropilvi aiheuttaa voimakkaan pystyvirtauksen, joka venyttää ja voimistaa sen näkyväksi pyörteeksi. Myös supersolupilvi voi muodostaa trombin. Kääntämällä vaakatasossa olevan ilmanpyörteen pystysuuntaiseksi ja vastaavasti voimistaa sen trombiksi. 

Salminen kertoo, että aina jos näkee trombin tai pyörretuulen, siitä kannattaa pysyä kaukana. Trombin määritelmänä on, että suppilo tai pyörre pitää näkyä yhteneväisenä pilvestä maahan. Pyöriminen näkyy maan pinnalla asti. 

– Ehdottomasti ei kannata mennä sitä kohti. Ulkona ukkosella on hyvä idea mennä autoon suojaan, mutta jos trombi tulee kohti tai päälle, niin paras keino suojautua on mennä ojaan. Tuuli heikkenee aivan maanpinnan lähellä. Ei kannata mennä sillan alle, sillä tuuli voimistuu sillan alla, Salminen kertoo. 

Myöskään ikkunan lähelle meneminen ei ole trombin lähestyessä viisasta. 

– Trombit irroittavat usein puiden oksia ja nämä saattavat lävistää ikkunalasin. 

Salminen muistuttaa, että trombit voivat olla tuhoisia ja aiheuttaa jopa talojen kattojen irtoamisen tai lennättää auton ilmaan. 


 

Lue myös:

    Uusimmat